Kako pripremiti kožu za ljeto?

Kako pripremiti kožu za ljeto?

dr Jovana Majstorović

spec dermatovenerolog

Tokom zimskog perioda koža postaje dodatno isušena zbog dugotrajnog direktnog kontakta sa garderobom, ali i zbog hladnoće, grejanja i vetra pa stoga zahteva masnije i teže kremove. Sa dolaskom leta koža i dalje trpi posledice dehidriranosti, pa je najpre potrebno dobro je hidrirati, ali i prilagoditi formulacije toplijem vremenu. Sa porastom temperature, koža zahteva laganije teksture.

Evo na šta je potrebno da obratimo pažnju na prelazu sezona.

 

#1 Idealan je trenutak za detaljan pregled kože i mladeža

Pre nego što kožu ogolimo, važno je uraditi redovni rutinski pregled kože, ali i dermoskopiju svih mladeža. Preventivni godišnji pregledi mogu da na vreme otkriju karcinom kože koji je, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, u 95 % slučajeva izlečiv. Rutinskim pregledom se kontrolišu svi mladeži na koži, ali i pregledaju nokti i kosa.

 

#2 Zaštita od Sunca kao imperativ

Iako se zaštita od Sunca preporučuje tokom cele godine, sa prolećnim danima ona je obavezna. Potrebno je izbegavati direktno izlaganje kože Suncu u periodu od 10 do 17 časova, a kada je to neophodno, moramo je štititi garderobom, šeširima sa širokim obodima i kremama sa zaštitnim faktorom SPF 50+. Zaštita od Sunca pored toga što je prevencija nastanka karcinoma kože, pomaže nam da naša koža ostane dugo lepa, zdrava i mlada bez hiperpigmentacija.

 

#3 Čišćenje kozmetike, šminke i alata

U sklopu velikog sezonskog čišćenja, važno je baciti sve proizvode kojima je istekao rok ili koji su promenili miris ili izgled. Kreme i serumi od trenutka otvaranja mogu maksimalno da stoje do godinu dana, dok senke i puderi mogu malo duže, maksimalno do dve godine od prvog korišćenja. Ne treba zaboraviti da sve alate koje koristite u sklopu nege kože ili tokom šminkanja, kao što su na primer četkice za šminkanje, moramo detaljno oprati, očistiti i osušiti, minimum jednom mesečno.

 

#4 Priprema kože tela za toplije dane

Najpre je potrebno uraditi detaljan piling kože celog tela, kako bi se otklonile mrtve ćelije, nakon čega je važno posvetiti se intenzivnijoj hidrataciji. Koža tela je manje osetljivija od kože lica, pa se mogu raditi fizički pillinzi na bazi šećera ili soli, ali i kombinovani fizičko-hemijski pilinzi koji u sebi sadrže i određene kiseline.

Piling kože treba raditi jednom nedeljno, ne češće jer može doći do iritacije kože i stvaranja mikropovreda. Osobe sa suvljom kožom, koja je sklonija iritacijama, treba da izbegavaju agresivne pilinge najpre na bazi soli i kiselina. Piling kože, pored toga što odstranjuje mrtve ćelije kože, pomaže u otklanjanju uraslih dlačica, ali i idealno priprema kožu za njihovo uklanjanje.Ukoliko dlačice uklanjate brijačem, važno je koristiti nov i čist brijač, a koža pre toga najbolje da već bude pokvašena toplom vodom. Obavezno koristite penu ili sapunicu kako ne biste dodatno oštetili kožu.

Odmah nakon izlaska iz tuša, važno je kožu dobro namazati neutralnim kremama. Koža tela mora da se hidrira i tokom toplijih dana, samo što sada sa težih krema, prelazimo na losione koji su manje teški za kožu, a opet je veoma dobro hidriraju. Koža tela, kao i lice, mora da se štiti od sunčeviih zraka na svaka dva sata.

 

#5 Estetska medicina – pripreme za plažu

Proleće je poslednji voz za pripremu tela za plažu, pa se u sklopu procedura estetske medicine mogu se uraditi lokalizovana topljenja masti, lipoliza, limfna drenaža ili presoterapija za izbacivanje nakupljene tečnosti, ali i procedure za eliminaciju celulita i strija. Sada je pravo vreme da pređemo i na laganiju ishranu, bogatu vitaminima i mineralima, koja će pomoći našoj koži da izgleda lepše i zdravije, a ujedno će nam značiti i u eliminaciji viška kilograma.

Prelaz godišnjih doba zahteva detaljno čišćenje lica, najpre higijenskim tretmanom. U ovom periodu još uvek možemo uraditi i neke od blagih hemijskih pilinga, koje tokom leta izbegavamo. Kada govorimo o nezi lica, sada iz svakodnevne rutine polako izbacujemo proizvode na bazi retinola ili kiselina, posebno ukoliko nismo striktni kada je zaštita od sunca u pitanju. Tokom proleća prelazimo na blaže hidratantne serume, ali i kreme sa gelastim i manje jakim formulacijama. Pored toga, termalna voda se vraća kao naš verni saveznik u toplijim danima, koja nam omogućava brzo osveženje uz dodatnu hidrataciju kože. Zaštita od sunca je sada posebno važna, pa je najbolje koristiti kreme sa SPF faktorom 50+, a za žensku populaciju imamo u ponudi sada i tonirane kreme sa visokim faktorom.

 

#6 Nega stopala

Pored pilinga koji će ukloniti rožaste tvorevine sa stopala, važno je pravilno seći nokte na stopalima kako ne bi došlo do urastanja, Pored toga pre pedikira i lakiranja noktiju, treba odraditi pregled kože oko i ispod noktiju kako bi se isključilo postojanje gljivičnih infekcija ili karcinoma nokta. Stopala uvek zahtevaju malo jače kreme, koje u sebi sadrže najpre ureu koja hidrira, ali i pomaže u otklanjanju mrtvih ćelija kože. Ne treba zaboraviti ni to da su stopala takođe izložena sunčevim zracima, pa i njih treba adekvatno zaštititi SPF 50+ faktorom.

 

Savetuje vas spec. dr med. Jovana Majstorović, specijalistkinja dermatovenerolog

Doktorka medicine, specijalistkinja dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon je ispunila upisom na specijalizaciju 2017. godine, koju je i završila. Članica je Evropskog udruženja dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji Solution na Vračaru.

 

Podijelite ovu objavu:

Uvijek tu za Vas!