UROLOGIJA

kidney clinic

Urologija se bavi prevencijom, dijagnostkom i liječenjem oboljenja organa urinarnog sistema (bubrega, mokraćovoda, mokraćne bešike i mokraćne cijevi), kao i genitalnih organa muškarca (penisa, testisa, epididimisa, prostate).

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti obraćaju urologu su: uporne infekcije urinarnog trakta, inkontinencija (nevoljno puštanje mokraće), bol ili pojava krvi tokom mokrenja, zapaljenje mokraćne bešike, upala prostate, uvećana prostata, kamen u bubregu, neplodnost, seksualna disfunkcija, karcinom urinarnog trakta (bubrega, bešike, prostate, testisa).

Urološki pregled najčešće počinje razgovorom sa ljekarom, koji će postavljati ciljana pitanja, kako bi dobio što više podataka o početku, toku i uzroku vaših problema. U sledećoj fazi pregleda, ljekar obavlja klinički dio pregleda, gdje rukama ispipava ( palpira ) Vaš stomak i traži postojanje bolne tačke ili postojanje neke mase, ili uvećanog organa.

Usljed sumnje na bolest prostate, urolog može izvršiti i digoto- rektalni pregled prostate. Tada ljekar, opipava veličinu i strukturu prostate i utvrđuje da li se bolest prostate proširila na okolno tkivo.

Po potrebi, urolog će vas uputiti i da izvršite laboratorijske analize krvi, mokraće, sperme, uzimanje briseva, kao i ultrazvučni pregled.

Muškarcima, starosti iznad 45 godina, bez obzira da li kod njih postoje bilo kakvi simptomi, preporučuje se urološki pregled jednom godišnje.

Ultrazvučni pregledi u urologiji su dopunski pregledi, neophodni za pravilno postavljanje dijagnoze. Može se uraditi ultrazvučni pregled cijelog urotrakta: bubrega, mokraćne bešike , prostate i testisa kod muškaraca.

Ultrazvučni pregled bubrega  se može raditi I u sklopu pregleda abdomena, te se istovremeno sa bubrezima pregledaju i jetra, slezina, žučna kesa i pankreas. Ovim pregledom utvrđuje se veličina, oblik i položaj ovih organa u tijelu, a takođe, mogu se primijetiti i različite patološke promjene na ovim organima, ili prisustvo kamenaca.

Ultrazvučni pregled male karlice  je jedinstveni termin za pregled koji kod muškaraca obuhvata pregled mokraćne bešike i prostate, a kod žena pregled mokraćne bešike i ženskih reproduktivnih organa (uterusa i jajnika). Da bi se ovaj pregled uradio, neophodno je da mokraćna bešika bude puna

Ultrazvuk testisa je pregled koji je neophodan u mnogim situacijama, počev od pojave steriliteta, ali i u slučaju nekih zapaljenskih ili tumorskih procesa na testisima.

Kateterizacija mokraćne bešike je medicinski postupak kojim se ispušta – drenira mokraća iz mokraćne bešike. Urinarni kateter je šuplja, djelimično fleksibilna cijev koja prikuplja urin iz mokraćne bešike i vodi ga do drenažne vrećice. Postoji više vrsta urinarnih katetera.

Kateteri su uglavnom koriste kada pacijent ne uspijeva da na prirodan način izbaci urin iz bešike (retencija urina). Kada se mokraćna bešika ne isprazni, urin se nakuplja i prouzrokuje pritisak na bubrege. Pritisak može dovesti do zastoja u radu bubrega, što može rezultirati njihovim trajnim oštećenjem. Najčešće se kateter postavlja na kraći vremenski period, dok se problem sa izbacivanjem urina ne riješi. Ipak, kod starijih ljudi kateter se postavlja i na duži vremenski period, onda kada problem nije moguće riješiti.

Osim retencije urina, kateter se postavlja i u situaciji kada pacijent nije u stanju da kontroliše i zadržava urin (urinarna inkontinencija). Takodje, kateter se može postaviti i kod pacijenata koji nemaju problem sa mokrenjem, u situacijama kada je pacijent nepokretan ili kada je bez svijesti.

Cirkumcizija (obrezivanje) predstavlja hiruško odstranjivanje prepucijuma, tj. dijela kože penisa koji prekriva glans (glavić). Iz medicinskih razloga, cirkumcizija se obavlja kod fimoze (otežano ili nemoguće prevlačenje kožice preko glavića), nastalog usljed čestih upala (balanopostitis) i parafimoze (nemogućnost vraćanja kožice u normalni položaj, nakon prevlačenja iste preko glavića)

Cirkumcizija se izvodi bezbolno, u lokalnoj anesteziji i traje 20-30 minuta. Po završeku intervencije, rana se previje a sjutradan se prevoj skida. Normalno je da se na penisu javi mali otok, koji će spontano nestati u narednim danima. Kontrola se obavlja po potrebi. Potrebno je uzdržavanje od seksualnog odnosa ili masturbiranja dok rana ne zaraste u potpunosti, što je oko 10-15 dana.

U našoj Poliklinici, postoji mogućnost rada cirkumcizije u anesteziji (Analgosedacija).

Analgosedacija se izvodi primjenom manjih doza sedativa i opijatnih analgetika, intravenski. U analgosedaciji izazivamo san i bezbolnost bez gubitka spontanog disanja, pacijent ne osjeća strah i nema bola. Ova vrsta sedacije se sprovodi uz prisustvo anesteziologa.

Frenulum penisa predstavlja elastičnu traku tkiva koja se nalazi ispod glansa i povezuje ga sa prepucijumom. Kraći frenulum penisa  može biti urođen ili skraćenje može nastati u toku života usljed različitih faktora. Ovo stanje se manifestuje bolom u toku erekcije ili tokom seksualnog odnosa. Takođe, može doći do njegovog cijepanja i krvarenja. Problem se rješava u ambulantnim uslovima presjecanjem frenuluma – frenulotomijom. Intervencija se izvodi u uslovima lokalne anestezije i traje oko 20 minuta. Potrebno je uzdržavanje od seksualnog odnosa ili masturbiranja dok rana ne zaraste u potpunosti, što je oko 10-15 dana.

Kondilomi (Condylomata acuminta) ili genitalne bradavice su promjene nastale na koži ili sluzokoži genitalija, kao posljedica virusa HPV i spadaju u najčešće prenosive polne bolesti.

U našoj Poliklinici uklanjanje kondiloma vrši se RADIOTALASIMA.

Radiotalasna hirurgija je izuzetno precizna metoda za obavljanje intervencije ili hirurškog zahvata, koja manje povređuje okolna tkiva u odnosu na druge tehnologije.

Radiotalasi prodiru do korijena kondiloma, na tretiranom mjestu se pravi zaštitna krastica nakon koje ostaje mlada koža koja se revitalizuje.

Uvijek tu za Vas!

Slovačka 31, 81000 Podgorica
Radno vrijeme: PONEDELJAK – PETAK od 10h do 20h
SUBOTA od 10h do 16h
+382 20 266 066 / +382 67 094 411 / +382 67 229 111
info@rzkerber.com