Počnite 2024. godinu brigom o sebi – VRIJEME JE ZA PREVENTIVU

𝗣𝗼𝗰̌𝗻𝗶𝘁𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟰. 𝗴𝗼𝗱𝗶𝗻𝘂 𝗯𝗿𝗶𝗴𝗼𝗺 𝗼 𝘀𝗲𝗯𝗶 - 𝘝𝘙𝘐𝘑𝘌𝘔𝘌 𝘑𝘌 𝘡𝘈 𝘗𝘙𝘌𝘝𝘌𝘕𝘛𝘐𝘝𝘜

Povodom Evropske sedmice prevencije raka grlića materice, PZU Rezidencija Zdravlja Kerber 𝗼𝗱 𝟮𝟮.𝟬𝟭. 𝗱𝗼 𝟮𝟴.𝟬𝟭. nudi ginekološki paket po posebnoj cijeni – 𝟮𝟬 % 𝙥𝙤𝙥𝙪𝙨𝙩𝙖 𝙣𝙖 𝙠𝙤𝙡𝙥𝙤𝙨𝙠𝙤𝙥𝙞𝙟𝙪 𝙞 𝙥𝙖𝙥𝙖 𝙩𝙚𝙨𝙩

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2020. godinu Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja (26,2/100.000 žena) i umiranja (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropi.

Rak grlića materice je drugi najčešći rak nakon raka dojke koji pogađa žene u dobi od 15 do 44 godine u Evropskoj uniji. Svake godine u EU registruje se oko 33.000 slučajeva raka grlića materice i 15.000 smrtnih slučajeva.

Jedan od značajnih faktora koji doprinose visokoj smrtnosti od navedene bolesti je činjenica da je prvi stadijum bolesti uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, te se žene obraćaju ginekologu tek kada je bolest uznapredovala. Tada liječenje postaje otežano i neizvjesno što smanjuje šanse za izlječenje.

Zbog svega navedenog, neophodno je istaći značaj i neophodnost preventivnih posjeta ginekologu. Redovni pregledi poput kolposkopije I papa testa su ključni za očuvanje zdravlja.

Faktori rizika za nastanak ovog oboljenja su raznovrsni, a u najvećem broju slučajeva je to dugotrajna infekcija sa visokorizičnim (onkogenim) tipovima humanog papiloma virusa (HPV), koja pripada seksualno-prenosivim infekcijama (iako seksulani odnos u užem smislu nije jedini način prenošenja ove infekcije). Pored navedene HPV infekcije i drugi faktori rizika utiču na razvijanje raka grlića materice, kao što su: rano stupanje u seksualne odnose; nezaštićen polni odnos sa inficiranom osobom; česta promjena seksualnih partnera/ki; smanjena otpornost organizma (pušenje cigareta, alkoholizam, hronične bolesti itd); obolijevanje od drugih seksualno prenosivih infekcija, kao što su hlamidija i gonoreja,itd.

HPV je prisutan u oko 90-99 odsto slučajeva raka grlića materice, gdje su HPV tipovi 16 i 18 odgovorni za oko 50-70 %  slučajeva ovog raka. Uporne infekcije visokorizičnim tipovima HPV dovode do pojave prekanceroznih i kanceroznih promjena na grliću materice.

Što je Profhilo?

On se razlikuje od svih do sada poznatih preparata: on je kombinacija hijaluronske kisjeline visoke i niske molekularne težine i mehanizam djelovanja mu nije postizanje volumena u području injektiranja, već se polako širi i integrira u kožu oko mjesta injekcije i stimuliše fibroblaste na lučenje novog veziva, stimuliše povećanje masnih ćelija i hidrira kožu sa svojom visokom koncentracijom hijaluronske kiseline (64 mg/2 ml).

Kako starenje utiče na kožu i zašto pomaže baš Profhilo?

Nakon 20-te godine koža svake godine počinje gubiti 1% kolagena. Ta promjena posljedica je hronološkog starenja, ali i starenja uzrokovanog spoljnim faktorima.

Rezultate tog procesa najprije ćemo primijetiti na licu – koža postaje tanja, suvlja i manje elastična. S vremenom ćemo primijetiti i pojavu bora.

Ključnu ulogu u gubitku ili održavanju tonusa i vlažnosti kože igraju fibroblasti, hijaluronska kisjelina, elastin, kolagen, masne ćelije. Oni su stalno prisutni u međusobnim interakcijama i njihov polagani, ali kontinuirani gubitak dovodi našu kožu do starenja.

Već dugi niz godina na području estetske dermatologije postoje brojni postupci i pripravci koji imaju isti cilj: vratiti volumen, vlagu i kolagen koži kako bi koža ponovno izgledala zategnuta, sjajna i meka.

Kako se koristi Profhilo?

Profhilo se aplicira BAP tehnikom (Bio Aestetic Points) tako da se na svakoj strani odredi 5 prethodno definisanih tačaka na kojima će se injektirati preparat. U jednom tretmanu lica injektira se ukupno 2 ml Profhila. Tretman je potrebno ponoviti nakon mjesec dana. Nakon toga potrebno je ponavljati tretmane 1-2 x godišnje (tretman se određuje za svakog pacijenta posebno, u zavisnosti od statusa kože, mogućnostima i očekivanjima).

Kada vidimo rezultate na koži nakon tretmana Profhilom?

Učinak preparata počinje biti vidljiv 1 do 2 nedjelje nakon prve aplikacije s potpunim učinkom mjesec dana nakon druge aplikacije Profhilo.

Profhilo je jedinstven u svom načinu djelovanja; on nije filer, nije mezoterapija, njegovo mjesto je negdje između, no on ima izrazitu sposobnost podsticanja proizvodnje vlastitog kolagena i elastina uz unošenje velike količine hijaluronske kisjeline u kožu bez učinka povećanja volumena u području aplikacije.

I to je način na koji Profhilo tretira bore. Rezultat je postupno i dugotrajno smanjenje vidljivih bora uz zdravi i sjajan izgled kože cijelog lica ili vrata (ovisno o regiji koja se tretira).

Podijelite ovu objavu:

Uvijek tu za Vas!