OTORINOLARINGOLOGIJA

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi bolestima uha, nosa i grla.

Najčešće bolesti uha, grla i nosa u našoj populaciji su : 

 1. zapaljenske bolesti (spoljašnjeg i srednjeg uha, sluzokože nosa i sinusa, krajnika, ždrijela, grkljana) koje mogu biti infektivne ili alergijske, 
 2. začepljenje ušnog kanala (cerumen), 
 3. zujanje u ušima (Tinitus), 
 4. vrtoglavice (Vertigo), 
 5. nagluvost (surditas), 
 6. polipi, tumori itd.

Ukoliko se kod pacijenta jave tegobe sa uhom, grlom ili nosem, potrebno je da se javi na pregled specijaliste otorinolaringologije.

U tegobe sa uhom spadaju:

 1. 1.bol u uhu, 
 2. 2.oslabljen sluh, 
 3. sekrecija (curenje) iz uha, 
 4. 4.vrtoglavica, zujanje ili šuštanje u uhu. 
 5. Tegobe u vezi sa nosem su otežano disanje na nos, sekrecija iz nosa, svrab u nosu, oslabljen miris, kijanje, krvarenje iz nosa itd. 


U tegobe sa grlom spadaju:

 1. bol u grlu, 
 2. 2.pečenje, 
 3. bolno ili otežano gutanje, 
 4. kašalj, promuklost, 
 5. promjene ili izrasline na sluzokoži itd.

ORL pregled je bezbolan i traje oko 20 minuta. Sastoji se iz anamneze – razgovora sa pacijentom o problemima zbog kojih se javio na pregled i samog pregleda, koji je sistematičan i obavlja se po određenom redosljedu.

Pregledom uha se provjerava da li je spoljašnji ušni kanal prohodan i da li ima stranog sadržaja u kanalu, da li je bubna opna uredne funkcije i anatomskih detalja, zatim ljekar utvrđuje kako pacijent čuje i ako ima zujanje u ušima ispituje porijeklo zujanja. U sklopu pregleda uha provjerava se i stanje ravnoteže kod pacijenta.

Pregledom nosa otorinolaringolog kod pacijenta utvrđuje prohodnost nosnih kanala, da li je kriva nosna pregrada, da li ima sekreta u nosu, kakav je sekret, da li je došlo do upale sinusa, da li ima alergija.

Otorinolaringološki pregled grla obuhvata pregled jezika, usne duplje, krajnika, ždrijela i glasnih žica. Otorinolaringolog utvrđuje da li je došlo do upale, da li ima suženja, stranog tijela u grlu, da li pacijent ima polipe, otoke ili neke druge promjene na glasnim žicama kod promuklosti.

Uvijek tu za Vas!