­čôŹ ul. Slova─Źka 31 (Nova Dalmatinska)

RADIOLOGIJA

RADIOLOGIJA 2018-02-15T11:17:28+00:00

Snimanje ultrazvukom, poznato i pod nazivom ÔÇ×ultrazvu─Źno skeniranjeÔÇť ili ÔÇ×sonografijaÔÇť, uklju─Źuje izlaganje dijela tijela zvu─Źnim talasima visoke frekvencije da bi se dobile slike unutra┼ínjosti tijela. Kod pregleda ultrazvukom nema jonizuju─çeg zra─Źenja (poput onog koje se koristi u rendgenu), ┼íto zna─Źi da nisu ┼ítetni za ljudsko tijelo. S obzirom na to da se snimanje ultrazvukom doga─Ĺa u stvarnom vremenu (tzv. tehnika ┼żive slike), slike mogu pokazati strukturu i kretanje unutra┼ínjih organa u tijelu, kao i protok krvi kroz krvne sudove.
Snimanje ultrazvukom je neinvazivna medicinska analiza koja ljekarima poma┼że u dijagnostikovanju i lije─Źenju medicinskih stanja.

Ultrazvuk ┼ítitaste ┼żlijezde sa color doplerom je pouzdana i bezbolna dijagnosti─Źka metoda, a u slu─Źaju potrebe pregled se mo┼że ponavljati bez ikakvog rizika od o┼íte─çenja tkiva i ne zahtijeva posebnu pripremu pacijenta. Ultrazvukom se dijagnostikuju sve promjene u veli─Źini, strukturi (gra─Ĺi) i prokrvljenosti ┼ítitaste ┼żlijezde. Ukoliko se otkriju neke promjene na ┼ítitastoj ┼żlijezdi, pacijent se upu─çuje na pregled kod endokrinologa koji procjenjuje potrebu dalje dijagnostike (laboratorijske analize, scintigrafijaÔÇŽ). Ultrazvuk vrata, pored pregleda ┼ítitaste ┼żlijezde, obuhvata i pregled para┼ítitastih ┼żlijezda (┼íto je posebno korisno kod pacijenata sa kamenom u bubregu, kod pacijenata na hemodijalizi), submandibularnih i parotidnih pljuva─Źnih ┼żlijezda, prisustvo limfnih ─Źvorova, tumora razli─Źitog porijeklaÔÇŽ
Neizostavan dio ultrazvu─Źnog pregleda vrata je i pregled krvnih sudova vrata, njihova morfologija, prisustvo plakova, stenoza,itd.

Mogu─çe je jasno uo─Źiti: zglobove, tetive, ligamentie, mi┼íi─çe, nerve, sva meka tkiva. Ova metoda je neinvazivna, bezbolna, korisna kod svih bolnih stanja muskulo-skeletnog sistema kao i kod otoka ili napipane ÔÇ×tvorevineÔÇť , kod upale zglobova traumatske ili neke druge prirode, na primer kao posledica reumatskih promena na zglobovima. ─îesto se radi kod sportista radi mnogobrojnih sportskih povreda mekih tkiva, ali i ko┼ítanog tkiva.

Ultrazvuk stomaka (ultrazvuk abdomena) je jedan od osnovnih dijagnosti─Źkih metoda sa kojim se dobijaju zna─Źajne informacije o stanju unutra┼ínjih organa ÔÇô jetre, slezine, ┼żu─Źne kese i ┼żu─Źnih puteva, bubrega, nadbubre┼żnih ┼żlijezdi, mokra─çne be┼íike i prostate kod mu┼íkaraca.

Ultrazvuk dojki i pazu┼ínih regija uklju─Źuju─çi i dojke sa silikonskim implantima je izuzetno va┼żan pregled koji treba uraditi barem jedanput godi┼ínje jer je broj novo otkrivenih tumora dojke svake godine sve ve─çi. Pregled pazu┼ínih jama je tako─Ĺe zna─Źajan segment pregleda jer se ─Źesto uve─çani limfni ─Źvorovi pojave u ovom predjelu i usmjeravaju dalji dijagnosti─Źki i terapijski tok. Ultrazvuk dojki je efikasan, ne┼íkodljiv, bezbolan, i preporu─Źuje se od po─Źetka reproduktivnog perioda ┼żivota. Ultrazvuk dojki sa velikom vjerovatno─çom diferencira maligne od benignih promjena.

Urolo┼íki ultrazvu─Źni pregled je bezbolna i neinvazivna dijagnosti─Źka metoda kojom se vr┼íi pregled bubrega, mokra─çne be┼íike, nadbubre┼żnih ┼żlezda, kao i prostate i testisa kod mu┼íkaraca. Eho urotrakta je neophodno u─Źiniti kod osoba koje imaju tegobe vezane za mokrenje, pojavu krvi u mokra─çi, kod kamenja u mokra─çnim kanalima, kod muskaraca koji su primetili izrasline na testisima, kao i kod onih koje nemaju tegobe, ali imaju vi┼íe od 50 godina radi ranog dijagnostiovanjabenigne hiperplazije prostate. Kod ┼żena su ─Źesti cistitisi, odnosno zapaljenja mokra─çne be┼íike, kao i pojava kamenja u mokra─çnim putevima koji treba da budu evaluirani eho pregledom.

Prostata se mo┼że pregledati ultrazvukom preko trbuha uz punu mokra─çnu be┼íiku.
Va┼żno je naglasiti da povi┼íenje PSA ne zna─Źi uvijek postojanje karcinoma prostate, jer se PSA povisi i kod upale prostate ili ako je prostata jako velika zbog dobro─çudnog pove─çanja prostate.
Karcinom prostate je jedan od naj─Źe┼í─çih tumora kod mu┼íkaraca i njegova incidenca raste sa godinama ┼żivota. Na┼íim pacijentima savjetujemo obzirom na ne┼íkodljivost i bezbolnost da urade preventivni ultrazvuk prostate kako bi na vrijeme otrkrili i sprije─Źili dalji razvoj bolesti.

Ultrazvu─Źni pregled testisa treba raditi kod slede─çih simptoma:
Kod impotencije, bra─Źnog steriliteta, zapaljenskih procesa, bola, prisustva krvi u spermi, povreda, otoka ili drugih promjena testisa, tumora ili bilo kakavih subjektivnih tegoba.
Nije potrebna nikakva posebna priprema

Color dopler krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnosti─Źka metoda kojom se mo┼że mjeriti protok krvi kroz krvne sudove vrata, ruku ili nogu. Ovom metodom se mogu otkriti su┼żenja krvnih sudova, ali i njihova pro┼íirenja (aneurizme). Na arterijama se mogu vidjeti naslage ili plakovi koji su┼żavaju ┼íupljinu krvnog suda. Doppler ultrazvukom se mo┼że otkriti tromboza ÔÇô djelimi─Źno ili potpuno zapu┼íenje arterije ili vene ugru┼íkom krvi. Tako─Ĺe se mogu dijagnostikovati pro┼íirene (varikozne) vene i odrediti stepen pro┼íirenja.