GASTROENTEROLOGIJA

Gastroenterologija je dio interne medicine koja se bavi bolestima donjeg dijela probavnog sistema koji čine jednjak, želudac, dvanaestopalačno crijevo, debelo i tanko crijevo, jetra, žuč, žučni putevi i gušterača

Ukoliko imate neku od sljedećih tegoba može postojati potreba da obavite pregled kod interniste gastroenterologa:

• bol ili nelagodnost u stomaku
• otežano gutanje, mučninu, povraćanje
• dijareja, zatvor (opstipacija)
• krv u stolici
• gubitak apetita
• gubitak u težini
• anemija
• itd

Doktor specijalista interne medicine, gastroenterohepatolog obavlja klinički pregled pacijenta. Pregled počinje razgovorom sa pacijentom (uzimanjem anamneze) i pregledom abdomena. Traje u prosjeku 15-30 minuta, a po potrebi i duže. Pregled je potpuno bezbolan i nije potrebna posebna priprema.

Pregled obuhvata:

 • anamnezu – razgovor sa pacijentom o sadašnjim tegobama, drugim oboljenjima (ukoliko ih ima), prethodnim operacijama i bolničkim liječenjima, bolestima u porodici itd…
 • uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji)
 • fizikalni pregled (palpaciju-opipavanje). Palpacija je jedan od najznačajnijih dijelova pregleda interniste gastroenterologa, jer predstavlja način na koji se može postaviti sumnja na postojanje različitih bolesti crijeva. U nekim slučajevima potreban je i digitorektalni pregled, tokom kojeg ljekar svojim kažiprstom pregleda unutrašnjost završnog dijela debelog crijeva u svrhu pronalaska mogućeg uzroka tegoba (npr. hemoroidi, fisure, polipi i slično).
 • savjet i preporuku za dalje liječenje (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (ultrazvuk, gastroskopiju, kolonoskopiju, rektoskopiju….)

Ultrazvuk abdomena je dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje strukture različitih organa u trbušnoj duplji. Klasičan ultrazvuk abdomena pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežnih žlijezda

Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk abdomena predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promjene – akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza (kamen) žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede.

Međutim kada je riječ o dijagnostici stanja i oboljenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno, tanko i debelo crijevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima ultrazvuk abdomena je ograničenih mogućnosti.  Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode (gastroskopija – endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog creva i kolonoskopija – endoskopski pregled cele dužine debelog crijeva)

Gastroskopija je procedura koja ljekaru omogućava direktan pregled gornjeg dijela gastrointestinalnog (GI) trakta, koji obuhvata jednjak (dio sistema za varenje gdje se odvija gutanje), želudac i duodenum (dvanaestopalačno crevo).

Gastroskopija predstavlja  najbolji i najtačniji pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog crijeva.

 

Najčešći razlozi za vršenje gastroskopije su:

 • Neobjašnjiva nelagodnost u gornjem dijelu trbuha koja traje duže vrijeme
 • Gorušica (GERD, gastroezofagealni refluks )
 • Uporna mučnina i povraćanje
 • Krvarenje gornjeg dijela GI sistema (povraćanje krvi ili crna stolica)
 • Teškoće pri gutanju, otežano gutanje hrane/tečnosti
 • Uklanjanje stranog tijela (progutanog predmeta)
 • Abnormalni ili nejasni nalazi prilikom rendgenskog snimanja gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta
 • Provjera zarastanja ili progresije prethodno dijagnostikovanih polipa (izraštaja), tumora ili čira.
 • Gubitak apetita i gubitak telesne težine
 • Anemija neobjašnjivog porijekla
 • Palpabilna masa u trbuhu
 • Karcinomi digestivnog trakta u porodici.
 

 

Priprema za gastroskopiju:

Želudac mora biti potpuno prazan i zato ne smijete ništa jesti i piti minimum 6h prije pregleda. Od Vas će se možda tražiti da prilagodite dozu lijekova ili da neke privremeno prestanete da uzimate (aspirin, cardiopirin,…) prije pregleda.

 

 

Kako se izvodi pregled?

Pregled obično traje između 10 i 15 minuta. Endoskopija se izvodi dok ležite na lijevoj strani. Prije pregleda dobićete anestetik sprej koji otupljuje osjećaj u grlu, a između zuba se stavlja plastična zaštita kako bi se spriječilo oštećenje zuba endoskopom. Endoskop (gastroskop) je fleksibilna cijev debljine prsta. Sonda ima sočiva i izvor svjetlosti koji ljekaru omogućavaju pogled na unutrašnjost gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta na ekranu. Ljekar može da uzme uzorke tkiva za biopsiju (nije bolno). Da bi se otvorili jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo, pomoću sonde se uvodi vazduh, što omogućava prolaz sonde kroz te strukture i poboljšava se njihova vidljivost. Spori, duboki udisaji za vrijeme procedure mogu da pomognu u opuštanju.

Ukoliko se tokom pregleda naiđe na promjene koje je potrebno dodatno ispitati, uzeće se uzorci sluznice (biopsija) za analizu. 

U našoj Poliklinici, postoji mogućnost rada gastroskopije u anesteziji (Analgosedacija).

Analgosedacija se izvodi primjenom manjih doza sedativa i opijatnih analgetika, intravenski. U analgosedaciji izazivamo san i bezbolnost bez gubitka spontanog disanja, pacijent ne osjeća strah i nema bola. Ova vrsta sedacije se sprovodi uz prisustvo anesteziologa.

Kolonoskopija je pregled donjeg dijela gastrointestinalnog trakta koji se još naziva i kolon ili debelo crijevo. Ova metoda predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici i omogućava otkrivanje i blagovremenu dijagnostiku patoloških promjena debelog crijeva.

 
Najčešći razlozi za izvođenje kolonoskopije su:
 
 • Prisustvo krvi u stolici
 • Ispitivanje zbog sumnje na kancer kolona kod osoba starijih od 50 godina
 • Abnormalna stolica (krvava, tamno obojena)
 • Uporna dijareja (proliv)
 • Anemija usljed nedostatka gvožđa (smanjeni broj eritrocita zbog nedostatka  gvožđa)
 • Porodična istorija kancera kolona
 • Prethodna istorija polipa ili kancera kolona
 • Hronični, neobjašljiv bol u trbuhu
 • Palpabilna masa u trbuhu
 
 

Priprema za kolonoskopiju

Prije same procedure pacijent dobija specifična uputstva koja se odnose na pripremu za endoskopiju. Važno je na vrijeme pročitati uputstva i strogo ih se pridržavati.

Da bi se kolonoskopija mogla obaviti, debelo crijevo mora biti čisto. Potrebno je kupiti četiri kesice praška Fortrans i dva čepića Dulcolax ( ili Panlax) u apoteci. Priprema počinje 24h prije pregleda, na sledeći način:

 1. Rastvorite dvije kesice Fortrans praška u 2l vode i u 09h ujutru. Ovu količinu tečnosti bi trebalo da popijete u naredna 2 -2,5h.
 2. U 15h rastvorite još dvije kesice Fortrans praška u 2l vode i popijete u naredna 2 -2,5h.
 3. Noć pred pregled u 20h i ujutru u 07h stavite jedan Dulcolax ili Panlax čepić u debelo crijevo koji će nakon 20-30 min isprazniti ostatak stolice.

  Preporuka je da unosite što više vode, čaja, bistre supe i soka od jabuke u toku pripreme. Ukoliko će pregled biti u analgosedaciji, tečnost ne unosite 6h prije pregleda.


*U skladu sa zakazanim terminom, prilagodićemo satnice Vaše pripreme.

Od Vas se može tražiti da prilagodite dozu ljekova koje koristite ili da neke od njih privremeno prestanete da uzimate (kao što su ljekovi poput Aspirina…).

 
 

Kako se izvodi pregled?

Kolonoskopija je pregled koji se u principu dobro podnosi i rijetko dovodi do pojave bolova, ali možete osjećati nadutost, pritisak i/ili grčeve tokom pregleda. Tokom pregleda, ležite na lijevom boku dok doktor sondom polako ulazi u debelo crijevo kroz anus, prolazi kroz cijelo crijevo (do cekuma), a moguće je i kroz manji dio tankog crijeva. Tokom izvlačenja instrumenta, doktor će još jednom pažljivo pregledati cijelo debelo crijevo. Ukoliko se tokom pregleda naiđe na promjene koje je potrebno dodatno ispitati, uzeće se uzorci sluznice (biopsija) za analizu. 

U našoj Poliklinici, postoji mogućnost rada gastroskopije u anesteziji (Analgosedacija).

Analgosedacija se izvodi primjenom manjih doza sedativa i opijatnih analgetika, intravenski. U analgosedaciji izazivamo san i bezbolnost bez gubitka spontanog disanja, pacijent ne osjeća strah i nema bola. Ova vrsta sedacije se sprovodi uz prisustvo anesteziologa.

Rektoskopija je endoskopska metoda pregleda završnog dijela debelog crijeva (rektuma) u dubini od 20-25cm. Rektoskopija ima za cilj uvid u stanje sluznice debelog crijeva. Pregledom je moguće uočiti polipe u analnom kanalu, rektumu, hemoroide, fisure, kao i tumorozne promjene završnog dijela debelog crijeva.

Indikacije za rektoskopiju su:

 • krvarenja iz završnog dijela debelog crijeva
 • bol
 • nekontrolisana stolica
 • sumnja na tumorske procese
 • izrasline oko rektuma


Priprema za rektoskopiju

Priprema uključuje uzimanje lagane hrane dan prije pregleda i izostavljanje večere. U 20h dan pred pregled staviti jedan čepić Dulcolaxa kako bi se crijevo očistilo, nakon čega se više ne smije konzumirati nikakva hrana do pregleda. Na dan pregleda u 10h staviti još jedan čepić Dulcolaxa i konzumirati samo tečnosti (voda, biljni čajevi, bistra supa, sok od jabuke).


Kako se izvodi pregled?

Prilikom pregleda pacijent leži na boku. Nakon nanošenja anestetskog gela na područje analnog otvora, ljekar će prvo izvesti rektalni pregled (pregled zadnjeg dijela crijeva prstom). Nakon toga se u rektum uvodi instrument (rektoskop) koji je nešto deblji od prsta. Pomoću optičkog prstena ljekar će zatim pregledati perianalnu regiju, analni kanal i rektum, najviše do 25 centimetara dubine.

Pregled nije bolan, ali može biti neugodan. Ako ljekar procijeni da je potrebno, može uzeti uzorak sluznice crijeva za dodatnu analizu (biopsija).

Uvijek tu za Vas!