KIROPRAKTIKA

U tretmanu na klinici “Rezidencija zdravlja – Kerber” kiropraktičar Slobodan Kotlica koristi tri elementa za poboljšanje zdravstvenog stanja klijenta. To su tehnike disanja, podešavanja i namještanja koštano-mišićnog sklopa metodom Yumeiho kiropraktike i stavovi iz jogičke discipline koji imaju terapeutsko djelovanje. Do ove kombinovane tehnike Slobodan je došao nakon dugog niza godina bavljenja borilačkim vještinama, fitness-om, specijalnim fizičkim obrazovanjem, jogom i drugim duhovnim disciplinama i na kraju, Yumeiho kiropraktikom.

O elementu disanja

Izreka da ‘život na usta ulazi i na usta izlazi’ se, prema Slobodanu, ne odnosi na hranu, već na disanje. Ono ima uticaj i reguliše mnoge procese u našem organizmu. Danas, u svijetu gdje stres vodi glavnu riječ, veoma mali broj ljudi diše na slobodan, potpun i harmoničan način. Naše uglavnom brzo, stisnuto disanje podriva naše fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje i dobrobit, i uskraćuje nam, a da to i ne znamo, jednu od velikih radosti življenja na ovom svijetu: ekspanzivni osjećaj slobodnog, lakog, nesuzdržanog daha koji nas obuzima kao cjelinu i povezuje nas sa sveukupnim životom. Interes za umjetnost disanja naglo raste u posljednjih nekoliko godina. Inspirisani prilivom učenja vezanih za disanje iz budizma, taoizma, hinduizma i drugih tradicija, te nedavnim istraživanjima koja pokazuju direktnu povezanost između funkcija pluća i ukupnog zdravlja i dugovječnosti, sve veći broj ljudi, uključujući doktore, odnedavno su počeli naglašavati brojne zdravstvene i iscjeljujuće dobrobiti pravilnog disanja i promovisati razne vježbe. Tehnike koje Slobodan podučava direktno utiču na energičnost, jačanje imunog sistema, oporavak nakon fizičkih aktivnosti, poboljšanje performansi prilikom treninga, olakšanje autoimunih bolesti, glavobolje, metabolizam, stabilizovanje krvnog pritiska, anti-stres…

O elementu Yumeiho kiropraktike

Japanska Yumeiho terapija zasniva se na ubjeđenju da je naša karlica središte i temelj našeg kostura. Svaka asimetrija položaja karlice bila bi početak mnogih bolesti. Najvažniji cilj Yumeiho terapije je ispravljanje karlice, podešavanje kičmenog stuba, mobilizacija prirodnih snaga organizma i uklanjanje uzroka patološkog stanja.

Asimetrija karlice mijenja položaj centra gravitacije našeg tijela, uzrokujući krivljenje kičmenog stuba, zglobova i mišića. Šta to znači? To znači da je jedna strana karlice visočija od druge. Ova asimetrija postaje razlog za prividno skraćenje noge. Ovo skraćenje proizlazi iz činjenice da je noga podignuta u gornjem zglobu kuka. Posljedica toga je poremećaj cirkulacije i ograničenje pokreta ovog zgloba. Ta “kraća” noga postaje slabija. Tjelesna težina je uglavnom na „dužoj“ nozi. Ako ova situacija potraje duže vrijeme, ta će noga biti preopterećena. Zglob kuka polako se pomiče naprijed i prema sredini. Noge će imati istu dužinu ili će preopterećena noga postati kraća. Kičmeni stub se počinje naginjati prema kraćoj nozi.

Na kraju, asimetrija karlice može postati uzrok mnogih mišićno-koštanih bolesti. To je zbog asimetričnog uticaja i preopterećenja jedne strane tijela. Najčešći simptomi su: bolovi u leđima, lumbago, trnci u udovima, glavobolja, hernija, išijas. Pacijenti se mogu žaliti i na probleme unutrašnjih organa. Čest uzrok ovih simptoma je kompresija nerava kroz karlicu. Ti nervi napadaju organ ili njegovu okolinu. Yumeiho terapija otklanja ove probleme, naravno ako njihov uzrok leži u karlici (jer naravno postoje i drugi razlozi za te poremećaje).

Yumeiho terapija je terapijski sistem koji se sastoji od niza postupaka (zavisno o patološkom stanju). Postupak može trajati od 30 minuta pa na duže, u zavistnosti od stanja klijenta. Yumeiho tretman sadrži: masažu gnječenjem i kompresijom, te mobilizaciju svih zglobova na originalan i bezbolan način. Ti postupci dovode do opuštanja mišića, poboljšanja protoka krvi u svim elementima zglobova i pravilnog funkcionisanja fizioloških raspona za njih. Rezultat je značajno poboljšanje ili rješavanje postojećih problema.

O elementu joge

Bol u leđima i vratu su posljedice, a ne uzroci. Oni leže negdje dublje. Joga liječi uzroke. Riječ ‘Yoga’ znači ‘jedinstvo, savršen sklad’. Kada je u našem organizmu savršen sklad, ništa nas ne boli. Zdravi smo, jaki, uravnoteženi i opušteni. Međutim, kada dođe do dizbalansa, nesklada i narušavanja jedinstva, pojavljuju se posljedice. U zavisnosti gdje se ispolje, Slobodan zadaje niz jogičkih poza koje uspješno liječe uzroke koji su doveli do problema.

Joga pruža fizičku i mentalnu snagu, ravnotežu i fleksibilnost. Poboljšava koordinaciju. Izuzetno poboljšava raspoloženje. Koristi se hiljadama godina za liječenje običnih (i neuobičajenih) medicinskih stanja.

Da li je joga za vas? Muškarci, žene, djeca, stariji građani? Odgovor je da. Početnici, napredni praktičari, treneri? Odgovor je da. U dobrom, srednjem, lošem fizičkom stanju i izuzetno spremni? Da.

”Ubijeđen sam da kad bi cijeli svijet radio jogu, ova planeta bi bila mirnija, makar samo zato što bismo svi mi posvetili dio svakog dana poboljšanju sebe”

Spojiti disanje, kiropraktiku i jogičke poze u jednu cjelinu. Organizam dovesti u ravnotežu, opuštenost i snagu. Aktivirati prirodne mehanizme zacjeljenja i sveukupne dobrobiti. To je ideja koja je, naizgled, došla niotkuda. Ili možda odsvuda. Slobodan je samo prenosilac…

Uvijek tu za Vas!