DERMATOLOGIJA

Dermatologija je grana medicine koja se bavi kožom, kao i njenim adneksima noktima i kosom. Jedna trećina populacije boluje od makar jedne dermatološke bolesti, tako čineći dermatološka oboljenja četvrtim najčešćim uzrokom obolijevanja u opštoj populaciji. Do sada je poznato preko tri hiljade dermatoloških stanja i bolesti, koje se razlikuju po svojoj učestalosti, ozbiljnosti, ali i povezanosti sa drugim sistemima organa.

Dermatologija obuhvata liječenje:

 • Akni,
 • Ekcema,
 • Alergija na koži,
 • Psorijaze,
 • Rosaceae,
 • Seboroičnog dermatitisa,
 • Bolesti kože glave,
 • Bolesti noktiju i kose,
 • Infektivnih bolesti poput bradavica, bakterijskih, gljivičnih i virusnih oboljenja kože, herpesa…
 • Dijagnostikovanje benignih i malignih promjena na koži, i njihovo uklanjanje,
 • Estetsku medicinu – prevencije starenja kože i njega


Iako samo mali procenat dermatoloških bolesti su životno ugrožavajuće, većina dermatoloških bolesti i stanja kože, sa sobom nosi značajnu psihološku opterećenost, upravo zbog čega je neophodno posebnu pažnju posvetiti njihovoj što ranijoj dijagnostici i liječenju.

Pregled kod ljekara specijaliste dermatologije ne zahtijeva posebnu pripremu pacijenta, osim ako mu dermatolog u zavisnosti od problema zbog kojeg mu se obraća, ne savjetuje drugačije. Obavlja se golim okom ili uz pomoć lupe ili dermoskopa, bezbolan je i obično traje oko pola sata.

Dermatološki pregled obuhvata preglede kože, sluzokože, noktiju i kose.

Dermoskopija je neinvazivna procedura pregleda, prvenstveno pigmentnih lezija na koži. Poslednjih godina koristi se intenzivno i kao dijagnostička procedura za mnogobrojne inflamatorne bolesti kože.

Rutinski dermoskopski pregled bi trebalo svi da rade jednom godišnje, kako bi se napravila mapa mladeža, pratile ili poslale na uklanjanje sve one lezije koje su suspektne.

Ukoliko su promjene na koži (bradavice, mladeži, fibroma, keratoze, itd) pogodne za uklanjanje, u našoj Poliklinici se ta procedura može uraditi radiotalasnim nožem I hirurški.

U našoj ordinaciji nudimo jedinstveni profesionalni paket, u kome ćete saznati stanje vaše kože i prema tome dobiti detaljnu rutinu jutarnje i večernje njege.

Profesionalnim uređajima za analizu kože procjenjujemo da li postoji potreba za nekom medikamentoznom terapijom ili je samo kozmetika dovoljna.

Pregled kože koji vrši specijalista dermatovenerolog uz aparaturnu analizu kože, gdje određujemo sljedeće parametre

 • hidratacija (vlažnost) – elastičnost kože
 • masnoća (sebum) procjenu sadržaja sebuma na koži
 • pore – detekcija proširenih pora i njihova analiza
 • melanin
 • čistoća pora (porifirinske bakterije)
 • bore
 • osjetljivost kože


Na osnovu dobijenih podataka, apparat formira izvještaj analize koji pacijent dobija na email, dok doctor na osnovu ovih podataka kreira rutinu – njegu lica personalizovanu za pacijenta.

Hemijski piling se koristi za niz različitih problema koji su vidljivi na koži, ali i pored toga mogu biti sastavni dio uobičajene njege. Pored toga što pomažu u dobijanju blistavog i njegovanog tena, vrlo su važni jer pomažu da bi se svi kozmetički preparati koje koristimo, bolje apsorbovali i bili iskorišćeni na adekvatan način.

Indikacija za hemijski piling:

Redovna mjesečna njega kojom se vrši profesionalna eksfolijacija

Prevencija starenja kože

Kod foto aginga, kože koja je bila dosta izložena suncu

Kod sitnih bora

Za uklanjanje fleka, hiperpigmentacija, melazme

Za liječenje akni i postinflamatornih hiperpigmentacija nakon akni

Za uklanjanje ili poboljšanje izgleda strija

Radimo:

TCA® Pain Control (Piling trihlorsirćetnom kisjelinom)

Glikolna kisjelina pripada grupi AHA kiselina, a dobija se iz šećerne trske. Može se koristiti kao samostalna u različitim koncentracijama (20%, 35%, 50%, 70%) u zavisnosti od potreba i stanja kože. Ova kisjelina ima najjače svojstvo od svih takozvanih voćnih kisjelina, pa je najčešće izbor za sve kože koje imaju ozbiljniju problematiku, kao što su izražene akne, bore i hiperpigmentacije.

Mikroneedling je posebna procedura kojom se uz pomoć određenih aparata, koji imaju mikro iglice, vrši površinska trauma koža. Ova procedura dovodi do dodatnog stvaranja kolagena, ubrzava regeneraciju i rješava mnogobrojne površinske nesavršenosti, kao što su fine bore, fleke, ožiljci i strije.

Ovaj tretman utiče na ublažavanje finih bora, poboljšava teksturu kože, smanjenje proširenih pora, uklanja hiperpigmentacije, razmekšava ožiljke od akni, koristi se za hidrataciju i poboljšanje teksture kože, ali i kao redovni anti aging tretman.

Ovaj tretman se često radi u kombinaciji sa PRP tretmanom.

Mezoterapija je savremena antiage metoda tokom koje se koktel sastojci neophodni za zdravu, hidriranu, lijepu kožu ubrizgavaju u središnji dio kože (mesoderm - po kojem je dobila inaziv).

Kokteli se sastoje od hijaluronske kisjeline, vitamin, mineral, antioksidansa, aminokisjelina i faktora rasta. Zahvaljujući ovim sastojcima, mezoterapija dovodi do poboljšane ishrane kože, bolje hidratacije i protoka krvi, stimulaacije stvaranja novog kolagena u koži i umanjenja bora.

Biorevitalizacija je injekciona metoda, kojom se hijaluronska kisjelina, aminokisjeline i vitamini ubrizgavaju direktno u kožu. Ovom metodom se vraća hidriranost koži, tonus i elastičnost, a koža u cjelosti djeluje zdravije, sjajnije i jedrije.

Glavni sastojak svih biorevitalizacijskih koktela je hijaluronska kisjelina. Hijaluronska kisjelina pored toga što koži vraća hidriran izgled, uklanja i nepravilnosti na njenoj površini, a kombinacija aminokisjelina i vitamina, kožu hrani iznutra i tako usporava proces starenja. Aminokisjeline stimulišu fibroblaste i na taj način dolazi do sinteze kolagena, koji koži daje ljepši i zdraviji izgled. Biorevitalizacija može da ublaži pliće bore, kao i da ubrza regeneraciju kože.

Pored toga što biorevitalizaciju možete uvrstiti u svoju redovnu njegu kako biste sačuvali lijep i njegovan izgled, ona se preporučuje kod suve i dehidrirane kože, na kojoj se vide prvi znaci starenja, kao i kod fotostarenja ili oštećenja nastalih od prekomjernog izlaganja suncu.

Ova terapija djeluje na dublje strukture kože i obezbeđuje joj neophodne minerale, vitamin, hijaluronsku kisjelinu i na taj način je hidrira, hrani, čini čvršćom, elastičnijom i vitalnijom.

Za razliku od hijaluronskih filera, ova metoda ne stvara efekat volumena, već stimuliše fibroblaste – ćelije vezivnog tkiva, koje imaju gradivnu ulogu i podstiču sintezu kolagena, te utiče na obnavljanje strukture kože i njenu regeneraciju. Hijaluron koji koža dobija tokom ovog tretmana apsorbuje se vremenom i pruža duboku hidrataciju.

Efekat skin booster procedure se vidi kroz nekoliko dana, a kako vrijeme prolazi on je izraženiji.

Rezultat terapije je jedra, podmlađena i svježa koža.

PRP je estetski tretman podmlađivanja kože koji koristi faktore rasta iz krvi samog pacijenta. Upravo zato što je krv pacijenta glavni materijal, ovo je procedura sa najmanjim stepenom alergijskih reakcija. Ovom metodom koža se regeneriše, podstiče se bolji protok krvi što dovodi do bolje ishranjenosti, kao i stimuliše stvaranje novog kolagena. Rrezultat cijelog tretmana je svježa, jedra koža boljeg tonusa i elastičnosti.

U estetskoj medicini PRP se koristi za regeneraciju, podmlađivanje kako lica, tako i vrata, dekoltea i šaka. Koristi se za podsticanje rasta kose, kako bi dobili bujniju i kvalitetniju dlaku,

PRP se koristi i za podmlađivanje ali i liječenje određenih kožnih oboljenja i stanja polnih organa. PRP poslednjih godina značajno mjesto dobija u terapiji hroničnih ekcema i rana.

U našoj Ustanovi koristimo RegenLab centrifugu i epruvete Švajcarsog proizvođača, najvišeg kvaliteta procesa separacije plazme.

Može se raditi PRP sa čisto dobijenom plazmom iz krvi pacijenta, ili PRP Cellural Matrix gdje se krv obrađuje u posebnim epruvetama koje imaju dodatak hijaluronske kisjeline.

PRP tretman djeluje na kožu iznutra usporavajući procese starenja kože, podmlađuje i hrani ćelije, bori se sa aknama, ožiljcima, pjegama, borama, opuštenom i suvom kožom. Sa druge strane, hijaluronska kisjelina

Profilo je hijaluronski kolagen stimulator sa efektom bioremodelinga kože i potkožnog masnog tkiva i trenutno je najtraženiji proizvod za najprirodnije podmlađivanje I održavanje kvaliteta kože.

Za razliku od filera koji djeluju lokalno, Profhilo utiče na sintezu kolagena i masnih ćelija i zato ima dragocjen efekat vezan za kvalitet kože i potkožnog tkiva. Efekti koje postižemo ovim tretmanom su: intezivna hidratacija i sjaj lica, stimulacija sinteze kolagena, poboljšanje tonusa, bolja tekstura kože i smanjenje bora. On što je važno jeste da ne utiče na volumen i fizionomiju lica. Profhilo tretman je za one pacijente koji žele da izgledaju svježe, odmorno i zdravo – da budu najbolja verzija sebe.

Ovaj tretman je idealan kako za mlade (30-40 godina), tako i za starije osobe (40-60 godina), takođe pogodan je i za mušku populaciju. Za mlade osobe poslije 30. godine života se preporučuje kao prevencija starenja kože, a za zrelu kožu djeluje na poboljšanje tonusa i zatezanje kože lica, vrata, dekoltea i šaka

Uvijek tu za Vas!