Potpuno bezbolni tretmani i liječenje noktiju

Potpuno bezbolni tretmani i liječenje noktiju

Gljivična infekcija noktiju je česta pojava i po statistici čak ¼ stanovništva Evrope se susrijeće sa ovim problemom. Rana prevencija je ključna za brz oporavak nokta inficiranog gljivicama.

Blagovremeni tretman i liječenje savremenim metodama i preparatima, sada je dostupan u PZU Rezidencija Zdravlja Kerber.

Bez adekvatnog tretmana, nokti mogu izgubiti boju, zadebljati se i deformisati, dok se infekcija može proširiti na okolnu kožu i druge djelove tela, pa čak i na genitalije. Gljivična infekcija se često miješa sa psorijazom, oniholizom i kontaktnim dermatitisom pa je za definitivnu dijagnozu potrebna videodermoskopija nokatne ploče, klinički pregled i mikološka analiza.

Zato se ne trebate ustručavati, već na vrijeme zakazati pregled podologa – ljekara koji se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem bolesti stopala. Podologa je potrebno posjetiti ako primijetite bilo kakve promjene na koži ili noktima stopala, uključujući: svrab, promjenu boje i teksture nokta, kako bi se obezbijedio rani antifungalni tretman.

Kod ranog prepoznavanja gljivične infekcije i zahvaćenosti manje površine nokatne ploče jednog ili nekoliko prstiju, intenzivna terapija, često uz mehaničku abraziju nokatne ploče, pokazala se efikasnom kod redovne i dugotrajne primjene. Tretman glivične infekcije noktiju zahtijeva redovnu redukciju nokta, kao i kontinuirano propisivanje antifungalnih proizvoda. Pošto ploča nokta može da zaštiti gljivice od izlaganja ljekovima i proizvodima, uklanjanje gljivične infekcije noktiju može biti teško, zbog čega je redovna obrada nokta važna.

Oštećenje nokta, često vlaženje šaka i stopala, različita stanja oslabljenog imuniteta, smanjena cirkulacija u donjim djelovima nogu, vaskularna bolest, kao i smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi pogoduju nastanku ove bolesti. Ova pojava česta je i kod ljudi koji imaju neuropatiju najčešće u sklopu šećerne bolesti, hiperhidrozu tj. prekomjerno znojenje, kao i psorijazu i povredu /deformaciju stopala.

Podijelite ovu objavu:

Uvijek tu za Vas!