Pjege od sunca, treba li brinuti i koliko im treba da nestanu?

Pjege od sunca, treba li brinuti i koliko im treba da nestanu?

dr Jovana Majstorović

spec dermatovenerolog

Nakon sezone godišnjih odmora sve više čujemo rečenicu “Ovo su mi pege od sunca, brzo će to proći.” Ono što su zapravo pege od sunca je reakcija kože na preterano izlaganje sunčevim zracima, koje ne mora da bude samo posledica ovog leta, već i akumuliranog zračenja tokom niza godina.

Šta su zapravo pege od sunca?

Ono na šta najpre mislimo, kada kažemo pege od sunca, su hiperpigmentacije koje nastaju kao posledica foto oštećenja kože. Na nastanak fleka mogu da utiču i još neki činioci kao što su hormoni, trudnoća, neki lekovi, genetska predispozicija, kao i tip kože. Ono na šta treba da obratimo pažnju je da često dolazi do mešanja fleka i pojave mladeža ili mladežu sličnih promena, koje su totalno različite stvari i totalno drugačije ih pratimo I tretiramo.

Da li su sve fleke iste?

Postoji nekoliko različitih tipova fleka, ali svima im je zajedničko da se nakon izlaganja UV zracima one pogoršavaju, odnosno postaju tamnije i izraženije. Određene fleke su bezopasne i predstavljaju samo kozmetski nedostatak, dok neke mogu da budu i uvertira u neki od karcinoma kože. Zato je važno da sve promene na koži pogleda dermatolog, koji će tačno proceniti o kom tipu promene je reč i koji su modaliteti za njihovo dalje uklanjanje ili praćenje.

Kako sprečiti nastanak fleka od sunca?

Najbolji pristup je uvek prevencija, a ona se ogleda u odgovornom ponašanju kada je izlaganje sunčevim zracima u pitanju. To znači izbegavanje direktnog izlaganja u najtoplijem periodu dana od 10- 17 časova, nošenje garderobe, kao I šešira sa velikim obodom, ali i provođenje vremena u hladovini. Ukoliko ne možemo da se fizički uklonimo od sunca, onda treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom koje na sebi imaju oznaku i SPF 30 ili 50 kao i UVA.

Šta ako se fleke ipak jave?

Ako se fleke jave neophodno je prvo proceniti o kom tipu promene se radi i naspram toga pristupiti daljem tretmanu. Čak I kada su one prisutne važno je dalje se čuvati od sunca kako se one ne bi pogoršale. Dostupne su nam mnogobrojne opcije za njihovo uklanjanje od dermokozmetike za one najlakše forme, pa sve do ordinacijskih tretmana hemijskih pilinga, kombinovanih protokola mikronidlinga I pilinga, pa sve do laserske tehnologije. Ono što je važno napomenuti je da je uklanjanje ovih promena često jako izazovno I zahteva striktnu posvećenost jer su šanše za povratak promena vrlo velike.

Koje aktivne supstance pomažu kod fleka od sunca?

Od onih koje su dostupne u gotovim proizvodima to su najpre Vitamin Calfa arbutinazelaična kiselina, kao i nijacinamid i retinol. Pored toga blage koncentracije hemijskih pilinga, kao i inhibitori tirozinaze kao što je tiamidol daju jako dobre rezultate kada je kućna nega u pitanju. Dermatolozi pod njihovim nadzorom daju I retinoide, hidrokinon, ali i jače koncentracije hemijskih pilinga. Često je neophodno nekoliko, pa čak i serija tretmana, uz adekvatnu negu kod kuće, kako bi se ove promene u celosti uklonile.

Adekvatna žaštita od sunca, smanjuje šanse od pojave fleka, ali i kada se one jave važno je javiti se dermatologu, koji će proceniti o kom tipu promene je zaista reč i na koji način se treba dalje prema njima ophoditi. Nemojte koristiti na svoju ruku visoke koncentracije aktivnih supstanci, kao i nabavljati proizvode koji su za profesionalnu primenu, jer može doći do pogoršanja stanja. 

Podijelite ovu objavu:

Uvijek tu za Vas!