­čôŹ ul. Slova─Źka 31 (Nova Dalmatinska)

Neuropsihijatrijske i kognitivne komplikacije nakon COVID-19

Po─Źetna/Novosti/Neuropsihijatrijske i kognitivne komplikacije nakon COVID-19

RIJE─î STRU─îNJAKA
Specijalistkinja klini─Źke neuropsihologije Anja ─Éuri─ç:

Neuropsihijatrijske i kognitivne komplikacije nakon COVID-19 brojne i razli─Źite

Ideja da novi koronavirus napada centralni nervni sistem (CNS) zasniva se na neurolo┼íkim simptomima, prije svega glavobolji, nedostatku ─Źula ukusa i mirisa i mialgiji (bolovima u mi┼íi─çima), saop┼ítila je za portal covidodgovor.me specijalistkinja klini─Źke neuropsihologije┬áAnja ─Éuri─ç.

ÔÇťNavedeni simptomi, pored pulmolo┼íkih, su naj─Źe┼í─çe prijavljivani simptomi COVID-19 virusa. To je posebno bitno zbog mogu─çnosti razvijanja neurokognitivinih deficita tokom i nakon infekcije koronavirusomÔÇŁ, smatra ─Éuri─ç.

Prema njenim rije─Źima, istra┼żivanja sprovedena u kineskom gradu Vuhanu pokazuju da 36.4 odsto COVID-19 pacijenata razvije neuropsiholo┼íke pote┼íko─çe, u ┼íta spadaju problemi sa pam─çenjem, mi┼íljenjem, govorom i koncentracijom.

─Éuri─ç navodi da se neuropsiholo┼íki problemi nakon infekcije virusom mogu podijeliti u dvije grupe: kratkoro─Źne i dugoro─Źne tegobe.

ÔÇ×Utvr─Ĺeno je da su glavni kratkoro─Źni kognitivni problemi oslabljena pa┼żnja (45 odsto pacijenata) i oslabljeno pam─çenje (izme─Ĺu 13 i 28 odsto pacijenata). Dugoro─Źno gledano, neuropsihijatrijski problemi bili su uglavnom vezani za afektivne poreme─çaje (depresija i anksioznost) i umor, kao i oslabljenu pa┼żnju (44 odsto pacijenata) i disfunkciju pam─çenja (izme─Ĺu 28-50 odsto pacijenata)ÔÇť, pojasnila je ─Éuri─ç.

Ona dodaje da se, generalno, naj─Źe┼í─çi prediktor kognitivne disfunkcije nakon virusa odnosi na glavobolje i probleme sa ─Źulima ukusa i mirisa.

ÔÇ×To zna─Źi da, ako je kod pacijenta postojao neki od ovih simptoma, pacijent je u ve─çem riziku od razvijanja kognitivnih disfunkcija, bilo kratkoro─Źnih ili dugoro─Źnih. Tako─Ĺe, istra┼żivanja pokazuju da pacijenti nakon infekcije, u pore─Ĺenju sa populacijom koja nije bolovala od ovog virusa, imaju probleme sa brzinom reakcija i dono┼íenjem odluka. To mo┼że biti od jako velikog zna─Źaja za op┼íte funkcionisanje pacijenta, prije svega na efikasnost u posluÔÇť, ocijenila je ─Éuri─ç.

Kako navodi, bitno je napomenuti da COVID-19 klini─Źki najte┼że poga─Ĺa starije osobe.

ÔÇ×Postoji veliko preklapanje starosnog raspona kada ljudi obi─Źno razvijaju neurodegenerativnu ili cerebrovaskularnu bolest i rizik za najte┼żi oblik infekcije COVID-19. Ovo preklapanje se odnosi na to da postoji nu┼żna potreba za budu─çim neurolo┼íkim nadzorom i njegomÔÇť, kazala je ─Éuri─ç, dodaju─çi da su neuropsihijatrijske i kognitivne komplikacije nakon koronavirusa razli─Źite i da uti─Źu na veliki procenat pacijenata.

Ona je rekla i da je u srednjero─Źnom i dugoro─Źnom periodu o─Źekivano da c╠üe doc╠üi do pove─çanja broja pacijenata sa psihijatrijskim i kognitivnim problemima.

ÔÇ×Povec╠üane neuropsihijatrijske manifestacije mogu se uo─Źiti u vidu povec╠üanja slu─Źajeva depresije, anksioznosti, posttraumatskog stresnog poreme─çaja, a u nekim slu─Źajevima i te┼żih mentalnih oboljenja. Kognitivne posljedice c╠üe tako─Ĺe vjerovatno biti prisutne u razli─Źitim oblicima i za takve osobe treba razmotriti detaljnu kognitivnu procjenu, kako bi se nadgledalo pojavljivanje novih neurolo┼íkih slu─ŹajevaÔÇť, objasnila je ─Éuri─ç.

Ona je zaklju─Źila da pru┼żaoci zdravstvenih usluga moraju da adekvatno rasporede resurse i u ove svrhe, napominju─çi da je rana intervencija za nove kognitivne probleme presudna za nezavisno funkcionisanje i pobolj┼íanje kvaliteta ┼żivota mnogih koji su prebolovali COVID-19.

By | 2021-04-26T13:42:29+00:00 April 26th, 2021|Novosti|