INOVATIVNI TRETMAN KOJI RJEŠAVA I NAJTEŽE STADIJUME GUBITKA KOSE

INOVATIVNI TRETMAN KOJI RJEŠAVA I NAJTEŽE STADIJUME GUBITKA KOSE

dr Elena Arsova

spec triholog

Samo jedan tretman mezonitima, kompletno vraća izgubljenu kosu!

Mali broj dermatoloških stanja daje toliko emocionalnih problema kao gubitak kose, kako kod muškaraca tako i kod žena, objašnjava dr Elena Arsova, triholog i saradnik Poliklinike Rezidencija Zdravlja Kerber. Gubitak kose jedan je od najtežih beauty problema, a zahvaljujući savremenim dostignućima danas postoji rješenje čak i za najteže slučajeve.

Dr Elena Arsova je prije više od tri godine, predstavila  Evropi inovativni tretman mezonitima čiji rezulatati su nadmašili sva očekivanja što je učinilo da vrlo brzo postane zlatni standard među stimulativnim procedurama za rast kose, a rad dr Arsove primijećen širom svijeta. Veliki broj uspješnih tretmana i zadovoljnih pacijenata, kao i pomjeranje granica u trihologiji, učinilo je dr Arsovu traženim predavačem i edukatorom iz ove oblasti.

Dr Arsova je odvojila vrijeme, da odgovori na nekoliko najčešćih pitanja i objasni zbog čega dolazi do gubitka kose i kako mezoniti rješavaju ovaj problem.

ZAŠTO GUBIMO KOSU ?

Kod gubitka kose, zbog djelovanja razlićitih faktora, nastaju promjene u funkciji  korijena dlake i u ciklusu rasta dlake, tačnije korijen počinje da radi slabije. Funkcija korijena se postepeno smanjuje, a ciklus rasta skraćuje što rezultira formiranjem tankih i kratkih dlaka. Ako duže vijeme primjećujete samo kratke dlake, to nije znak rasta nove kose nego znak postepenog gubitka kose. Za relativno kratko vrijeme, ukoliko ništa ne preuzmete, te tanke dlake se trajno izgube.

ŠTA SU MEZONITI?

Mezoniti su bioresorptivni, biokompatibilni i biostimulativni hirurški konci koji podstiču aktivnost korijena dlake. Kao rezultat toga, korijen počinje da formira novu dlaku i izgubljena kosa se zamijeni novom, zdravom kosom. Da bi rezultati bili optimalni, potreban je pravilan izbor odgovarajuće vrste mezoniti i pravilna tehnika ugradnje. Kombinacijom različitih vrsta mezonita i njihovom pravilnom aplikacijom, možemo da stimulišemo rast kose i kod najtežih slučajeva gubitka kose, a kod ostalih da kompletno vratimo izgubljenu kosu.

KAKO DJELUJU MEZONITI ?

Uspješna stimulacija rasta kose uvijek je bila veliki izazov za doktore, a ponekad je bila gotovo nemoguća. Međutim, sa novim mezonitima nemoguće postaje moguće. Čak su rezultati mogući i u zaliscima.

Prvi korak u tretmanu je podsticanje ponovnog rasta kose. Mezoniti različite strukture djeluju na korijen dlake tako što aktiviraju njegovu već smanjenu funkciju. Kao rezultat ove stimulacije, korijen počinje ponovo da formira novu, mladu dlaku.

Drugi korak je da te nove i slabe dlake, održimo u životu i transformišemo ih u zdrave i jake. Za to nam je potrebna kontinuirana stimulacija, jer bi u suprotnom nove dlake ispale. Za  dugoročnu stimulaciju zasluženi su takodje mezoniti jer oni djeluju godinu dana na aktivnost korijena dlake. To znači da mezoniti ne samo što pokrenu rast nove kose, već omogućavaju i jačanje kose. Novoizrasla kosa je zdrava, jaka i otporna opadanju.

KOLIKO ČESTO SE RADI TRETMAN MEZONITIMA I KAD SE DOBIJAJU PRVI REZULTATI ?

Radi se jedanput godišnje zato što postavljene mezoniti djeluju stimulativno od 9 do 12 mjeseci, tako da kad jedanput postavimo mezonite u koži glave, odradili smo tretman koji je dugoročan. Prvi rezultati u rastu kose se dobijaju nakon 3 mjeseca, a oko 6-og mjeseca gustina kose je znatno poboljšana. Do 12-og mjeseca se dobija kompletni rezultat i očekivana gustina kose.  Tokom tih 12 meseci, često dodajemo i tretman sa krvnom plazmom ili mezoterapiju različitim koktelima da bi dobili superiornije rezultate. Izbor daljih tretmana zavisi od vrste opadanje, od stadijuma gubitka kose, od zdravstvenog stanja pacijenta, a protokoli kombinacije tretmana su brojni.

KOLIKO JE POTREBNO VREME DA SE ODRADI TRETMAN ?

Potreban je samo jedan sat da se tretman izvede. Tretman mezonitima se radi pod lokalnom anestezijom, tako da je bezbolan. Mezoniti se postavjaju pomoću specijalne igle vodilje, koja pravi kanal u koži da bi nit u njemu “legal”. Nakon toga igla se vadi a nit ostaje u koži. Nakon tretmana se osjeća blago zatezanje kože glave, koje iščezava za par dana. Tretman ne zahtijeva nikakva ograničenja u smislu fizičke aktivnosti, pranja kose, plivanja itd. Možete nesmetano nastaviti sve svoje aktivnosti, već nakon tretmana.

Podijelite ovu objavu:

Uvijek tu za Vas!