TRIHOLOGIJA

Trihologija je oblast medicine usmjerena na proučavanje i liječenje bolesti kose i vlasišta. Ukoliko imate problem sa opadanjem i istanjivanjem kose, opadanjem kose u pečatima, problem mašćenja skalpa, perut, imate PCOS ili insulinsku rezistenciju, problema sa štitastom žlijezdom ili polnim hormonima – vama je potreban pregled trihologa (trihoskopija).

Trihoskopija je videodermoskopski pregled kose i skalpa sa uvećanjem od x60 do x1000. To omogućava laku dijagnozu androgenetske alopecije, alopecije areate, telogenog effluviuma, trihotilomanije, kongenitalne triangularne alopecije, cikatricijalne alopecije, tinea capitis i problema sa stablom dlake.

Trihoskopija omogućava identifikaciju problema skalpa i kose baziranu na analizi trihoskopske strukture i obrazaca. Strukture koje mogu biti vizuelizovane su stabljika dlake, pore folikula, perifolikularni epidermis i kapilarna mreža.

Videodermoskop koji primjenjujemo u našoj praksi koristi specijalni softver koji omogućava mjerenje gustine kose i broja dlaka, mjerenje debljine dlake i automatsku analizu stepena gubitka kose. Isto tako se mjeri nivo keratinizacije skalpa, njegova senzitivnost kao i dubinski pregled pora dlake, što daje status kože glave.

Na osnovu dobijenih informacija ovim pregledom, doktor triholog daje predlog za dalje liječenje i tretiranje dobijene dijagnoze. Nakon nekog vremena liječenja, trihoskopijom možemo pratiti rezultate u stimulaciji rasta kose, povećanju broja dlaka, poboljšanju debljine i kvaliteta dlake kao i u normalizaciji inflamacije i senzitivnosti skalpa.

Trendovi u oblasti trihologije donose različite tretmane koji djeluju na matične ćelije folikula i direktno stimulišu njegovu funkciju i rast nove dlake. Jedan od najpopularnijih je tretman kose mezonitima koji ima nevjerovatnu moć da natjera matične ćelije folikula da ponovo formiraju novu dlaku.

Mezoniti su resorptivni sintetski konci izgrađeni od materijala koji podstiče produkciju kolagena, elastina, hijaluronske kisjeline i aktivira fibroblaste.

Kad mezonite postavimo u skalp, oni “probude” uspavane folikule i natjeraju ih da rade. Na taj način direktno povećavaju broj folikula i broj dlaka na skalpu. Sa druge strane poboljšavaju i funkciju folikula, pa i nova kosa koja raste je kvalitetnija i čvršća.

Mezoniti su jako tanki i nježni konci, koji su namotani oko igle. Igla je u stvari vodilja, koja omogućava da mezonite postavimo ispod kože. Igle, a samim tim i mezoniti se postavljaju po protokolu zavisno od regije koju radimo. Ima različitih tipova mezonita, ali za skalp se koriste samo određene vrste i po određenom sistemu aplikacije. Nakon što se igla i mezonit koja ide uz iglu, postave pravilno, igla se izvuče, a mezonit ostaje u skalpu da stimuliše rast.

Tretman se radi u lokalnoj anesteziji i traje 30-45 minuta.

PRP i KIT (Kolagen Inducirana Terapija) komplementarni su tretmani mezonitima. PRP tretman stvara povoljnu sredinu za rast novoformirane dlake dok KIT mezotretman ojačava folikule.

PPR tretman za rejuvenaciju kose je tretman plazmom bogatom trombocitima i faktorima rasta. PRP tretman je vrijedna komplementarna metoda za tretman androgenetske alopecije i drugih formi opadanja kose.

PRP u stvari sadrži brojne faktore rasta kose koji djeluju na specifičan način na aktivaciju folikula dlake. Sa jedne strane djeluje na stimulaciju vlaknenog folikula, formiranje nove kapilarne mreže oko folikula, formiranje nove dlake i njeno ojačavanje. Sa druge strane djeluje na produžavanje faze rasta dlake i sprječava opadanje kose.

PRP tretman uključuje uzimanje vlastite krvi i stavljanje u centrifugu, koja odvaja crvene krvne ćelije od plazme. Plazma, koja sadrži faktore rasta, se zatim ubrizgava istoj osobi. Kada se PRP tretman koristi za tretman gubitka kose, plazma se ubrizgava u folikule. Uključuje samo minimalnu nelagodu i može trajati 15-ak minuta.

KIT mezotretman (Kolagen Indukovana Terapija ili mikronidling) je minimalno invazivna dermatološka procedura tokom koje fine iglice formiraju male punkcije u površinskom sloju kože. Ima široko polje korišćenja, uključujući i androgenetsku alopeciju kao i alopeciju areatu.

Tokom tretmana, koristimo ručni uređaj- dermapen, u kojem su sadržane iglice prečnika 1-2.5mm. Uređaj se prevlači duž skalpa, stvarajući male povrede.

Za razliku od drugih tretmana koji ciljaju površni sloj kože, iglice koje se koriste u dermapenu protežu se do srednjeg sloja kože. Kako ove mikropovrede zacjeljuju, tako vaša koža proizvodi više kolagena. I najbitnije je da pomaže u jačanju folikula dlake.

U zavisnosti od osjetljivosti skalpa, ljekar će primijeniti lokalni anestetik. Ovo pomaže da se smanji svaki bol koji se može osećati.

KIT mezotretman u kombinaciji sa laserskim tretmanom kose ili PRP tretmanom, omogućava maksimalnu stimulaciju korijena dlake. Kao rezultat te stimulacije, rast kose je optimalan i brzo se dobijaju rezultati u zgušnjavanju kose.

Naziv biomimetični izveden je od dvije riječi: “bio” što znači život i “mimetično” odnosno imitirajuće. U skladu sa tim, oni su baš kao i prirodni peptidi izgrađeni od aminokiselina, koje koža i kosa koriste da bi izgradile proteine poput keratina, kolagena i elastina. Keratin u stvari izgrađuje našu dlaku, a peptidi su kontrolni faktori koji regulišu funkciju folikula dlake.

Tretman sa biomimetičnim peptidima se izvodi sa direktnim ubrizgavanjem biopeptida u folikul pomoću iglice dužine 3mm. Ubrizgavanju prethodi KIT mezotretman tokom kojeg fine iglice formiraju male punkcije u površinskom sloju kože što dodatno promoviše bolju resporpciju peptida u skalp.

Biomimetični peptidi smanjuju gubitak kose preko stimulacije i produžavanja faze rasta dlake i posljedičnog smanjivanja faze opadanja. Oni iniciraju fazu rasta, što se manifestuje pojavom novih dlaka, a istovremeno se povećava i dijametar dlake što ukazuje na povećanje debljine dlake. Biomimetični peptidi imaju tako moćno dejstvo, između ostalog, i zato što stimulišu bolju cirkulaciju krvi zbog čega se pojačava rast nove kose, a sprječava ulazak u fazu opadanja.

Laserski tretman je neinvazivan, bezbolan tretman koji ojačava kosu. Laserski tretman koristi svjetlosnu tehnologiju da stimuliše folikule i omogući rast nove kose. Niskoenergetski stimulativni laser ne zagrijeva i ne oštećuje tkivo, već zrači fotone u tkivo skalpa. Ovi fotoni su absorbovani od strane slabih ćelija folikula, i tako ćelije poboljšavaju svoju funkciju i proizvodnju dlake. U stvari, niskoenergetski laseri stimulišu metabolizam ćelija u folikulama dlake. I kao rezultat dolazi do formiranje nove dlake. Laseri isto tako stimulišu cirkulaciju do korijena dlake, što donosi hranljive materije i energiju vašoj kosa da bi rasla.

Profesionalni laserski tretman se izvodi sa laserskom kacigom koja ima preko 100 laserskih dioda. Glava pacijenta je izložena laserskoj svjetlosti od 20 do 30min da bi se predala optimalna doza energije. Tretman se ponavlja jedanput nedjeljno a po potrebi i dva puta nedjeljno.

Jedan od najinteresantnijih mehanizama laserske energije je da smanjuje upalne procese i imunološke odgovore u korijenu dlake. To je važno zato što kod alopecije areate postoji karakteristična upala u folikulu koja prekida rast dlake i uzrokuje opadanje iste. Obzirom da je ta upala krajnje štetna za folikule dlake, efekti lasera na smanjivanje tog upalnog procesa imaju značajnu ulogu u tretmanu AA.

Uvijek tu za Vas!

Dragi naši,

Sa zadovoljstvom vas obavješatavamo da smo sklopili saradnju sa Trihološkom klinikom Hair Clinic Beograd i dr Elenom Arsovom 𝘁𝗿𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝙜𝙤𝙢.

Dr Elena Arsova će u našoj Poliklinici obavljati preglede i tretmane za identifikaciju problema skalpa i kose baziranu na trihoskopskoj analizi i obrascima.

Za sva dodatna pitanja u vezi termina dolaska , vrsti tretmana i ostalim informacijama , možete nas kontaktirati na naše kontakt tel.

☎ 020 266 066 i 📞067 229 111

𝗨𝗩𝗜𝗝𝗘𝗞 𝗧𝗨 𝗭𝗔 𝗩𝗔𝗦 !

PZU Rezidencija Zdravlja Kerber