📍 ul. Slovačka 31 (Nova Dalmatinska)

Urološki ultrazvuk

Početna/Djelatnosti/Urologija/Urološki ultrazvuk
Urološki ultrazvuk 2017-09-28T13:48:05+00:00

UROLOŠKI ULTRAZVUK

Urološki ultrazvuk predstavlja pregled bubrega, nadbubrežnih žlezda, mokraćovoda, mokraćne bešike, a kod muškaraca i prostate, testisa. Možda ćemo se zapitati kada je potrebno obaviti ovaj ultrazvučni pregled? Ukoliko imate simptome kao što su bol u stomaku koji se pojavljuje na različitim mestima, najčešće u oblasti bubrega odnosno slabinskih regija, ponekad se širi ka preponama, zatim bol u oblasti mokraćne bešike. Treba reći da bol može biti različitog intenziteta.  Takođe, ukoliko često koristite toalet, odnosno učestalo mokrite, ako je to mokrenje otežano, ili možda imate osećaj neizmokravanja, odnosno zaostajanja mokraće u bešici. Trebalo bi obratiti pažnju na promene u količini, izgledu i mirisu urina, kao i na eventualnu pojavu krvi u njemu.  Zatim, urološki ultrazvuk bi trebalo uraditi ukoliko imate promene u laboratorijskim analizama krvi i urina, ako imate povišenu temperaturu, otoke na nogama i licu. Ukoliko je prisutna anemija, odnosno malokrvnost, gubitak apetita, umor, malaksalost, promena ponašanja.

Kod ljudi se dešava da imaju kamenje u mokraćnim kanalima, muškarci mogu da primjete izrasline na testisima. Međutim, ono što je važno naglasiti, a to je da i osobe koje nemaju tegobe, ovaj pregled bi trebalo da obave, a to se posebno odnosi na muškarce koji imaju više od 50 godina starosti, a sve radi pravovremenog otkrivanja i dijagnostikovanja benignog uvećanja prostate.

Prema najnovijim istraživanjima, veći broj muškaraca posle navršenih pola vijeka života ima benigno uvećanu prostatu i probleme zbog iste, a pomenuta statistika kaže da posle 70-e godine, većina muškaraca ima ovaj problem. Iz tog razloga, potrebno je obaviti urološki ultrazvuk koji će najbolje pokazati u kakvom je zdravstvenom stanju vaša prostata i u dogovoru sa vašim ljekarom, na vrijeme će biti sprovedene odgovarajuće terapijske mjere.

Naravno, ni nježniji pol nije pošteđen problema sa urinarnim traktom, pa se kod žena pojavljuju cistitisi, odnosno zapaljenja mokraćne bešike, kao i pojava kamenčića u mokraćnim putevima, koji treba da budu pregledani urološkim ultrazvukom.

KAKO SE RADI?

Urološki ultrazvuk omogućava ljekaru da vidi kako izgledaju bubrezi, odnosno određuje se njihov položaj, veličina i struktura, i procjenjuje se da li su zahvaćeni nekim patološkim promjenama, kao što su kamenje, ciste, ili promjene usled tumora.

Posle bubrega, ispituje se mokraćna bešika, koja mora da bude ispunjena tečnošću, da bi se odredile sve njene ultrazvučne karakteristike, kao što su veličina, debljina zida, stanje sluzokože bešike, kao i eventualne patološke promene – kamen, izobličenje zida, tumor u zidu mokraćne bešike.

Sam pregled se obavlja tako što pacijent leži na leđima, dok lekar najpre nanosi gel na sondu ultrazvučnog aparata, a potom istom prelazi preko kože trbuha (i mošnica kod muškarca), a sve ukupno ćete se zadržati na pregledu od 15 – 20 minuta.

Važno je za kraj znati, da je preventiva kao i uvek najvažnija, a da se ultrazvučne metode u medicini mogu ponavljati onoliko puta koliko je potrebno, a sve bez štetnih dejstava, zračenja i slično, prilikom čega je sam pregled bezbolan i nimalo nije neprijatan.