­čôŹ ul. Slova─Źka 31 (Nova Dalmatinska)

Cirkumcizija (obrezivanje)

Po─Źetna/Djelatnosti/Urologija/Cirkumcizija (obrezivanje)
Cirkumcizija (obrezivanje) 2017-09-28T13:54:08+00:00

CIRKUMCIZIJA (OBREZIVANJE) je operativni zahvat koji se vrši iz vjerskih, medicinskih i estetskih razloga.

Iz medicinskih razloga, cirkumcizija se obavlja kod fimoze (ote┼żano ili nemogu─çe prevla─Źenje ko┼żice preko glavi─ça), nastalog usled ─Źestih upala (balanopostitis) i parafimoze (nemogu─çnost vra─çanja ko┼żice u normalni polo┼żaj, nakon prevla─Źenja iste preko glavi─ça).

Za ovaj operativni zahvat, potrebno je uraditi osnovne laboratorijske nalaze. Povi┼íena temperatura, prehlada, i lo┼ía krvna slika mogu odgoditi ovaj operativni zahvat.┬áOn se izvodi bezbolno, u lokalnoj anesteziji┬ái traje dvadesetak minuta. Nakon davanja lokalne anestezije, kad smo sasvim sigurni da pacijent nema ose─çaj bola, ko┼żica se prevla─Źi nazad da cio glavi─ç iza─Ĺe vani. Sekret i druge ne─Źisto─çe se uklone i cijelo podru─Źje se o─Źisti i dezinfikuje. Ko┼żica se potom vrati u prvobitan polo┼żaj. Povla─Źi se prema naprijed i napravi mali uzdu┼żni rez. Nakon toga se vi┼íak ko┼żice kru┼żno odstrani. Kada je ko┼żica uklonjena, napravi se hemostaza (zaustavljanje sitnih krvarenja). Rana se zatvara pojedina─Źnim, resorptivnim ┼íavovima. Po zavr┼íeku intervencije, rana se previje.

Postoperativna njega

Po dolasku ku─çi treba obratiti pa┼żnju da rana ne krvari (u slu─Źaju krvarenja sa 5 prstiju napraviti prsten, blago stisnuti. Krvarenje staje za 10-15 minuta.). Sutradan se skida prevoj i mo┼że se tu┼íirati, a penis treba posu┼íiti i mazati nekoliko dana antibiotskom ma┼í─çu (Bivacin..). Normalno je da se na penisu javi mali otok, koji ─çe spontano nestati u narednim danima. Penis treba biti suv, kako konci ne bi ispali prije vremena, a normalno ispadnu za oko desetak dana. Krvni podlivi su normalna pojava i to je prolazno. Ako se pojave ┼żu─çkaste naslage ne treba se brinuti, jer se radi o fibrinu u fazi zarastanja, a isti se skida kupanjem. Kontrola se obavlja po potrebi.