📍 ul. Slovačka 31 (Nova Dalmatinska)

Ultrazvučni pregled

Početna/Djelatnosti/Ginekologija/Ultrazvučni pregled
Ultrazvučni pregled 2017-09-28T12:34:10+00:00

Ultrazvučni pregled dio je kompletnog redovnog ginekološkog pregleda. Savremena ginekologija se više ne može zamisliti bez ultrazvučnog pregleda. Metoda je jednostavna, sigurna, klinički važna i može se ponavljati koliko god puta je to potrebno , a da to ni na koji način ne ugrozi pacijentkinju.

Ginekološki ultrazvuk može se vršiti na dva načina:

 1. transabdominalno (preko stomaka)
  Transabdominalni ultrazvučni pregled radi se kod djevojaka koje nisu imale seksualne odnose ili kod velikih tumora u vagini gdje je pristup vaginalnom sondom otežan.
 2. transvaginalno (vaginalnim putem)
  Transvaginalni ultrazvuk daje mnogo jasniju sliku jer je sonda mnogo bliža organima koji se pregledaju. Ovim pregledom analizira se normalna karlična anatomija: veličina, oblik i ehosoničnost materice, debljina i izgled sluznice materice, veličina, položaj i izgled jajnika, eventualno prošireni jajovodi i dno karlice.

Kada raditi ginekološki ultrazvuk?

 • preporuka je da svaka žena uradi bar jednom godišnje ginekološki ultrazvuk
 • kod bola u maloj karlici; neredovnih, bolnih, obilnih krvarenja; izostanka ciklusa
 • praćenja rasta mioma materice i veličine i izgleda cista na jajnicima
 • ispitivanje izgleda i veličine materice i jajnika
 • praćenje rasta folikula i debljine sluzokože materice u toku tretmana steriliteta
 • dijagnoza i potvrda trudnoće (eventualno vanmaterićne trudnoće) i dalje praćenje toka trudnoće
 • kontrola nakon namjernog ili spontanog prekida trudnoće

Ekspertni ultrazvuk

Ekspertni ultrazvučni pregled je sličan standardnom ultrazvučnom pregledu, ali sa većim nivoom detalja i osvrtom na bebinu anatomiju. Ekspertni ultrazvuk omogućava ljekaru da pogleda fetus od glave do pete, provjeri da li postoje bilo kakve nepravilnosti u strukturi i anatomiji, i procjeni bebin rast i okolinu, uključujući i posteljicu, pupčanu vrpcu i amnionsku tečnost. Obično ga izvodi ljekar-ginekolog, spec neonatolog. Ekspertni ultrazvuk započinje ukupnim pregledom fetusa, uključujući i položaj placente i mjerenja glave, trbuha i ekstremiteta. Te mjere su korisne u određivanju gestacijske dobi i vrednovanja rasta i razvoja. Dalje, detaljno se ispituje fetalna anatomija koja uključuje više pregleda organa i struktura. Funkcija se procjenjuje isto kao i struktura. Ekspertni ultrazvuk uključuje procjenu fetalnog koštanog sistema, krvnog sistema, kičme, mozga, lica, srca, pluća, dijafragme, jetre, želuca, nadbubrežnih žlijezda, bubrega, crijeva, mokraćne bešike, pola, ekstremiteta, pupčane vrpce, posteljice i plodove vode, kao i materice i okolnih organa. Obično se rade tri ekspertna ultrazvučna pregleda, po jedan u svakom tromjesečju. Prvi obično bude u periodu oko 12. nedelje trudnoće, gde je akcenat na završenoj organogenezi – formiranju organa. A i nalazi mjera sa tog snimanja se koriste kao pokazatelji na osnovu kojih se radi biohemijski skrining – dabl test. Drugi pregled je u periodu između 22. i 24. nedelje trudnoće i obično ga prati detaljniji pregled morfologije srca i krvotoka (fetalna ehokradiofigrafija). Treći ekspertni ultrazvuk je u periodu između 32. i 34. nedelje trudnoće.