­čôŹ ul. Slova─Źka 31 (Nova Dalmatinska)

Rektoskopija

Rektoskopija 2017-09-28T12:05:13+00:00

Rektoskopija ÔÇô kako se izvodi i kako se pripremiti

Rektoskopija je specijalisti─Źki pregled sluznice zadnjeg dijela debelog crijeva (rektuma) u dubini od 20 do 25 centimetara. S obzirom na to da se kod raka debelog crijeva oko 80% tumoroznih tvorevina nalazi upravo u tom dijelu, ovaj pregled je izuzetno va┼żan, posebno ako neko u porodici boluje od polipa ili raka debelog crijeva, odnosno ako postoji sumnja na genetsku predispoziciju razvijanja ovih bolesti. Ovaj pregled je, uz druge proktolo┼íke preglede kao ┼íto su rektalni pregled, klju─Źan za rano otkrivanje zlo─çudnih ─çelija i osobama starijim od 45 godina preporu─Źuje se redovna kontrola svake dvije godine.

Razlozi za vršenje rektoskopije

Ljekar ─çe vas uputiti na pregled kako bi se utvrdili uzroci:

  • postojanja krvi u stolici,
  • bolova pri defekaciji,
  • upalne promjene perianalne regije.

Kako se pripremiti za pregled?

Priprema uklju─Źuje uzimanje lagane hrane dan prije pregleda i izostavljanje vecere. U 21h sad dan pred intervenciju staviti jedan ─Źepi─ç Dulcolaxa kako bi se crijevo o─Źistilo, nakon ─Źega se vi┼íe ne smije konzumirati nikakva hrana do pregleda. Na dan pregleda u 10h staviti jo┼í jedan ─Źepi─ç Dulcolaxa i piti ┼íto vi┼íe te─Źnosti.

Kako se izvodi pregled

Prilikom pregleda pacijent le┼żi na boku. Nakon nano┼íenja anestetskog gela na podru─Źje analnog otvora, ljekar ─çe prvo izvesti rektalni pregled(pregled zadnjeg dijela crijeva prstom). Nakon toga se u rektum uvodi instrument (rektoskop) koji je ne┼íto deblji od prsta. Pomo─çu opti─Źkog prstena ljekar ─çe zatim pregledati perianalnu regiju, analni kanal i rektum, najvi┼íe do 25 centimetara dubine. Pregled nije bolan, ali mo┼że biti neugodan.
Ako ljekar procijeni da je potrebno, mo┼że uzeti dio sluznice crijeva za dodatnu analizu (biopsija). Taj uzorak ─çe biti poslat na patohistolo┼íku analizu koja ─çe utvrditi postoje li neke problemati─Źne promjene na sluznici.
Iskustva pacijenata pokazuju da pregled nije bolan, iako se odre─Ĺena neugodnost ne mo┼że izbje─çi. Nakon postupka pacijent se mo┼że vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.