­čôŹ ul. Slova─Źka 31 (Nova Dalmatinska)

Pregled gastroenterologa

Po─Źetna/Djelatnosti/Gastroenterologija/Pregled gastroenterologa
Pregled gastroenterologa 2017-09-28T11:57:36+00:00

ŠTA JE PREGLED GASTROENTEROLOGA?

Doktor specijalista interne medicine, gastroenterohepatolog obavlja klini─Źki pregled pacijenta. Pregled po─Źinje razgovorom sa pacijentom (uzimanjem anamneze) i pregledom abdomena. Traje u prosjeku 20-30 minuta, a po potrebi i du┼że. Pregled je potpuno bezbolan i nije potrebna posebna priprema.

PREGLED OBUHVATA

 • anamnezu – razgovor sa pacijentom o sada┼ínjim tegobama, drugim oboljenjima (ukoliko ih ima), prethodnim operacijama i bolni─Źkim lije─Źenjima, bolestima u porodici itd…
 • uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).
 • fizikalni pregled (palpaciju-opipavanje). Palpacija je jedan od najzna─Źajnijih dijelova pregleda interniste gastroenterologa, jer predstavlja na─Źin na koji se mo┼że postaviti sumnja na postojanje razli─Źitih bolesti crijeva.

U nekim slu─Źajevima potreban je i digitorektalni pregled, tokom kog ljekar svojim ka┼żiprstom pregleda unutra┼ínjost zavr┼ínog dijela debelog crijeva u svrhu pronalaska mogu─çeg uzroka tegoba (npr. hemoroidi, fisure, polipi i sli─Źno). Anus se prethodno nama┼że posebnom kremom kako bi pregled bio manje neugodan.

 • savjet i preporuku za dalje lije─Źenje (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (ultrazvuk, rentgensko ili skenersko snimanje, gastroskopiju, kolonoskopiju, rektoskopijuÔÇŽ.).

Ukoliko imate neku od sljede─çih tegoba mo┼że postojati potreba da obavite pregled kod interniste gastroenterologa:

 • ÔÇó bol ili nelagodnost u trbuhu (bol u stomaku)
  ÔÇó ote┼żano gutanje, mu─Źninu, povra─çanje
  ÔÇó proliv, zatvor (opstipacija)
  ÔÇó gubitak apetita
  ÔÇó gubitak u te┼żini