­čôŹ ul. Slova─Źka 31 (Nova Dalmatinska)

Kolonoskopija

Kolonoskopija 2017-09-28T11:34:16+00:00

Kolonoskopija je pregled donjeg dijela gastrointestinalnog trakta koji se još naziva i kolon ili debelo crijevo.
To je bezbjedna procedura kojom se dobijaju nalazi koji drugim testovima ne bi mogli da se poka┼żu. Pacijenti kojima je potrebna kolonoskopija su obi─Źno zabrinuti i imaju pitanja u vezi procedure.
Pregled izvodi gastroenerolog, ljekar specijalizovan za izvo─Ĺenje procedure endoskopije. Kolonoskop se uvodi kroz anus i prolazi kroz cijelo crijevo (do cekuma), a mogu─çe je i kroz manji dio tankog crijeva. Procedura obi─Źno traje oko dvadeset minuta.
Instrument kojim se obavlja pregled naziva se kolonoskop i on ima sistem so─Źiva, kameru i izvor svijetla koji omogu─çavaju da se unutra┼ínjost crijeva vidi kao slika na video monitoru.

Razlozi za vršenje kolonoskopije

Naj─Źe┼í─çi razlozi za vr┼íenje kolonoskopije su procjene slede─çeg:

 1. Ispitivanje zbog sumnje na kancer kolona kod osoba starijih od 50 godina
 2. Abnormalna stolica (krvava, tamno obojena)
 3. Uporna dijareja (proliv)
 4. Anemija usled nedostatka gvo┼ż─Ĺa (smanjeni broj eritrocita zbog nedostatka gvo┼ż─Ĺa)
 5. Porodi─Źna istorija kancera kolona
 6. Prethodna istorija polipa ili kancera kolona
 7. Hroni─Źni, neobja┼ínjiv bol u stomaku

Priprema za pregled

Da bi se kolonoskopija mogla obaviti, debelo crijevo mora biti ─Źisto. Potrebno je kupiti ─Źetiri kesice pra┼íka┬áFortrans i dva ─Źepi─ça┬áDulcolax ( ili Panlax)┬áu apoteci. Priprema po─Źinje 24h prije pregleda,┬ána slede─çi na─Źin:

 1. Rastvorite dvije kesice Fortrans pra┼íka u 2l vode i u 10h ujutru po─Źnite da pijete. Ovu koli─Źinu te─Źnosti bi trebalo da popijete u naredna 2 -2,5h.
 2. U 18h rastvorite još dvije kesice Fortrans praška u 2l vode i popijete u naredna 2 -2,5h.
 3. No─ç pred pregled u 20h i ujutru u 05h stavite jedan Dulcolax ili Panlax ─Źepi─ç┬áu debelo crijevo┬ákoji┬á─çe nakon 20-30 min isprazniti ostatak stolice.
  Preporuka je da unosite ┼íto vi┼íe vode, ─Źaja, bistre supe i soka od jabuke u toku pripreme. Ukoliko ─çe pregled biti u analgosedaciji, te─Źnost┬áne unosite 6h prije pregleda.

Kako se izvodi pregled?

Kolonoskopija je pregled koji se u principu dobro podnosi i rijetko dovodi do pojave bolova, ali mo┼żete osje─çati nadutost, pritisak i/ili gr─Źeve tokom pregleda. Tokom pregleda, le┼ża─çete na lijevom boku dok doktor bude polako ulazio u debelo crijevo i ispitivao njegov izgled. Tokom izvla─Źenja instrumenta, doktor ─çe jo┼í jednom pa┼żljivo pregledati cijelo debelo crijevo. Ukoliko se tokom pregleda nai─Ĺe na promjene koje je potrebno dodatno ispitati, uze─çe se uzorci sluznice (biopsija) za analizu.┬áKomplikacije su danas rijetke, a rije─Ź je o povredama zida crijeva instrumentom, krvavljenja na mjestu biopsije, alergijskoj reakciji na anestetik ili lijek koji se daje prije intervencije.
O komplikacijama i Vašem riziku mora Vas upoznati ljekar koji izvodi intervenciju, i Vi morate potpisati saglasnost.