­čôŹ ul. Slova─Źka 31 (Nova Dalmatinska)

Gastroskopija

Gastroskopija 2017-09-28T11:34:05+00:00

Primijetili ste simptome nelagodnosti ili boli u gornjem dijelu trbuha ili imate teškoće pri gutanju?

Gastroskopija ili gornja endoskopija┬ái ezofagogastroduodenoskopija je postupak koji omogu─çava ljekaru da detaljno pregleda va┼í┬ájednjak, ┼żeludac┬ái┬ádvanaestopala─Źno crijevo.┬áRije─Ź je o jo┼í uvijek najboljem i najta─Źnijem pregledu za analizu jednjaka, ┼żeludca i dvanaestopala─Źnog crijeva, traje nekoliko minuta pa, iako neugodna, potpuno je bezbolna.
Gastroskopija je zasad nezamjenjiva jer daje najbolji uvid u promjene unutrašnjosti šupljih organa gornjeg dijela probavnog sistema.

Razlozi za vršenje gastroskopije

Naj─Źe┼í─çi razlozi za vr┼íenje gastroskopije su:

  1. Neobjašnjiva nelagodnost u gornjem dijelu stomaka
  2. GERD, odnosno gastroezofagijalni refluks (gorušica)
  3. Uporna mu─Źnina i povra─çanje
  4. Povra─çanje krvi ili krv u stolici porijeklom iz gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta.
  5. Te┼íko─çe prilikom gutanja, ┼íto mo┼że da bude posledica su┼żenja ili tumora.
  6. Abnormalni ili nejasni nalazi prilikom rendgenskog snimanja gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta
  7. Provjera zarastanja ili progresije prethodno dijagnostikovanih polipa, tumora ili ─Źira

Priprema za pregled

┼Żeludac mora biti potpuno prazan i zato ne smijete ni┼íta jesti i piti 6h prije pregleda.┬áOd Vas ─çe se mo┼żda tra┼żiti da prilagodite dozu lijekova ili da neke privremeno prestanete da uzimate (kao ┼íto su lijekovi poput aspirina) prije pregleda. Ukoliko ─çe se pregled obaviti u analgosedaciji nakon pregleda trebalo bi da Vas ─Źlan porodice ili prijatelj odvede ku─çi. Iako ─çe te do vremena otpu┼ítanja biti budni, lijekovi upotrebljeni za sediranje dovode do privremenih promjena refleksa i mogu da umanje sposobnost vo┼żnje ili dono┼íenja odluka (sli─Źno uticaju alkohola).┬áSat vremena nakon intervencije pacijent mo┼że da pije i da jede.┬áTreba znati i da je mogu─ça pojava osje─çaja suvo─çe grla, i nelagodnosti pri gutanju.┬áKomplikacije su rijetke.

Kako se izvodi pregled?

Pregled obi─Źno traje izme─Ĺu 10 i 15 minuta. Endoskopija se izvodi dok le┼żite na lijevoj strani. Prije pregleda dobi─çete lijek koji otupljuje osje─çaj u grlu (u obliku spreja), a izme─Ĺu zuba se stavlja plasti─Źna za┼ítita kako bi se sprije─Źilo o┼íte─çenje zuba endoskopom. Endoskop (gastroskop) je fleksibilna cijev debljine prsta. Sonda ima so─Źiva i izvor svjetlosti koji ljekaru omogu─çavaju pogled na unutra┼ínjost gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta na ekranu.┬áLjekar mo┼że da uzme uzorke tkiva za biopsiju (nije bolno). Da bi se otvorili jednjak, ┼żeludac i dvanaestopala─Źno crijevo, pomo─çu sonde se uvodi vazduh, ┼íto omogu─çava prolaz sonde kroz te strukture i pobolj┼íava se njihova vidljivost. Spori, duboki udisaji za vrijeme procedure mogu da pomognu u opu┼ítanju.