📍 ul. Slovačka 31 (Nova Dalmatinska)

Endokrinološki pregled

Početna/Djelatnosti/Endokrinologija/Endokrinološki pregled
Endokrinološki pregled 2017-09-28T13:05:21+00:00

Endokrinološki pregled se sastoji od razgovora između bolesnika i liječnika, kada bolesnik iznosi svoje simptome i tegobe, a liječnik na temelju toga stvara sliku o određenoj vrsti bolesti. Tada se ragovor na kraju upotpunjuje podpitanjima liječnika kao na primjer: da li se pojačano znojite, da li imate ubrzan rad srca, jeste li u zadnje vrijeme smršavili itd. što bi sve upućivalo na ev. bolest štitnjače. Zatim se bolesnika pita i o bolestima u obitelji koje bi mogle biti nasljedne.

Nakon toga pristupa se pregledu bolesnika a posebno se obraća pažnja na njegov izgled i vanjski dojam : da li je bolesnik mršav ili debeo, da li ima izbuljene oči, da li je vrat zadebljan što ukazuje na povećanu štitnu žlijezdu, zatim da li ima ljubičaste pruge po koži trbuha što bi bila posljedica bolesti nadbubrežnih žlijezda itd.
Iza toga odrede se pretrage koje je potrebno učiniti (npr.odrediti hormone, zatim slikovne pretrage itd.). Potom bolesnik dolazi na kontrolni pregled sa traženim nalazima kada se potvrdi dijagnoza i odredi potrebno liječenje kao i slijedeće kontrole).