­čôŹ ul. Slova─Źka 31 (Nova Dalmatinska)

Dermatoskopija

Dermatoskopija 2017-09-28T13:19:46+00:00

PREGLED MLADE┼ŻA – DERMOSKOPIJA

Pregled mlade┼ża ili dermoskopija je jednostavna i neinvazivna, brzo izvodljiva i veoma korisna metoda pomo─çu koje je mogu─çe postaviti pouzdaniju dijagnozu pigmentnih lezija ili mlade┼ża, a posebno razlikovati melanom od drugih benignih pigmentnih promena na ko┼żi.

ZA┼áTO SE RADI PREGLED MLADE┼ŻA?

Klini─Źka pouzdanost dijagnostifikovanja melanoma ÔÇ×golim okomÔÇť procenjena je na 65%, a dermoskopski pregled mlade┼ża zna─Źajno popravlja ovu pouzdanost na 90 %. Ovaj pregled pigmentnih promena bez sumnje zauzima sve zna─Źajnije mesto u ranom otkrivanju melanoma. Tako─Ĺe, ovom metodom mogu─çe je i rano otkrivanje drugih tumora ko┼że.

KAKO IZGLEDA DERMOSKOPSKI PREGLED?

Sam pregled mlade┼ża se veoma jednostavno izvodi, a dobijenu sliku mogu─çe je sa─Źuvati u ra─Źunaru, posle odre─Ĺenog vremena uporediti sa ranijom dermoskopskom slikom ili istu poslati drugom dermatologu na dodatnu ekspertizu.

Obzirom na sve ve─çu u─Źestalost tumora ko┼że, savetujemo da se pacijenti najmanje jednom godi┼ínje jave svom dermatologu i pregledaju svoje mlade┼że dermoskopskim pregledom. Takodje, ukoliko dermatolog proceni da je mlade┼ż potrebno ukloniti obavite┬áuklanjanje mlade┼ża┬á┼íto pre.